RATKO ĐUKANOVIĆ O OKSFORDSKOJ VAKCINI: Govorio je o njenim prednostima
Prof. dr Ratko Đukanović, Foto: printscreen/youtube

vakcina astrazeneka

RATKO ĐUKANOVIĆ O OKSFORDSKOJ VAKCINI: Govorio je o njenim prednostima

Nedavno završena studija u Škotskoj pokazala je da je vakcina Astra Zeneke/Oksforda smanjila potrebu za hospitalizacijom za 94 odsto

Objavljeno:

Kako je saopšteno, kliničke studije su ukazale na prednost vakcine razvijene u saradnji Oksford univerziteta i kompanije Astra Zeneka kada je u pitanju odlaganje revakcinacije na 12 nedelja, jer to daje imunom sistemu vremena da se bolje pripremi za tu drugu dozu, kaže jedan od vodećih svetskih stručnjaka za bolesti pluća s Univerziteta Sautempton, naučnik i istraživač, prof. dr Ratko Đukanović.

Takođe, studije su pokazale da tako dolazi do dupliranja imunog odgovora, koji se može proceniti merenjem nivoa antitela protiv korona virusa.

Nedavno završena studija u Škotskoj pokazala je da je vakcina Astra Zeneke/Oksforda smanjila potrebu za hospitalizacijom za 94 odsto. Pored toga, studije su pokazale da je imuni odgovor kod vakcinisanih osoba, ako se druga doza daje posle 12 nedelja, dva puta jači od odgovora kada se vakcina daje posle šest ili manje nedelja posle prve doze, ukazuje prof. dr Đukanović, koji inače učestvuje i u studiji leka interferon beta, protiv koronavirusa.

- Zbog toga je u Britaniji odlučeno da se odloži davanje druge doze za sve vakcine, uključujući i onu koju su razvili naučnici iz Oksforda. To nam daje bolje rezultate, možemo da vakcinišemo veći broj pacijenata, ali i bolje da ih zaštitimo. Tako ćemo spasiti mnogo više ljudi, bez straha da pauza između prve i druge doze predstavlja rizik za pacijente – objašnjava prof. dr Đukanović.

On naglašava da vakcina kompanije Astra Zeneka dramatično smanjuje učestalost težih oblika bolesti koji zahtevaju hospitalizaciju, a to se često gubi u analizama gde se pod pojmom efikasnosti ubrajaju i blagi slučajevi bolesti s lakim simptomima, kao što su povišena temperatura, gubitak osećaja mirisa i ukusa i malaksalost.

Do sada nijedna studija Astra Zenekine vakcine nije pokazala inferiornu efikasnost u poređenju sa drugim vakcinama. U Velikoj Britaniji do sada je prvu dozu primilo 18 miliona ljudi, a većina je dobila Astra Zeneka vakcinu. Sadašnji tempo davanja prve doze je 320.000 na dan, što je odraz, objašnjava profesor, kako interesovanja građana tako i efikanosti javnog zdravstvenog sistema u Britaniji.

- Prednost je data starijim osobama, tako da se procenjuje da je do sada 95 odsto stanovništva preko 70 godina dobilo prvu dozu, što je ogroman uspeh. Starije osobe ne treba da se plaše vakcine. Studija koja je publikovana u svetski priznatom časopisu "Lanset" u novembru prošle godine pokazala je da je Oksfordska/Astra Zenekina vakcina dobro tolerisana od strane starijih osoba u smislu nuspojava koje vakcine stvaraju i, što je jako bitno, da je sposobnost stimulisanja imunog odgovora nezavisna od starosti – ističe prof. dr Đukanović.

Dr Đukanović nije imao mogućnost da bira koju će vakcinu da primi jer je njegova bolnica za svoje zdravstvene radnike dobila Fajzerovu vakcinu. Naglašava da se ne bi ustručavao da primi bilo koju vakcinu koja je registrovana. Kaže da je mnogo njegovih prijatelja i komšija primilo Astra Zeneka/Oksford vakcinu i da niko od njih nije imao teže nuspojave.

- I moja supruga je takođe primila Astra Zeneka/Oksford vakcinu i samo je imala blagu glavobolju i možda blago povišenu temperaturu. I moja deca će primiti istu vakcinu kada budu došla na red – kaže doktor.

Prof. dr Đukanović takođe naglašava potrebu da se nastavi sa naporima da se nađu efikasni lekovi za kovid. Nada se da će uskoro da započne studija u Srbiji, koja je počela u Sautemptonu, u sklopu treće, finalne faze ispitivanja leka interferon beta za lečenje kovid- 19. Rezultati druge faze studije su pokazali da, u poređenju s placebom, interferon beta smanjuje progresiju bolesti za 80 odsto.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media