TREBA LI TRUDNICE DA SE VAKCINIŠU? Dr Miković iz Narodnog fronta SVE DETALJNO OBJASNIO
Detaljno objasnio, Foto: Printscreen

PROČITAJTE

TREBA LI TRUDNICE DA SE VAKCINIŠU? Dr Miković iz Narodnog fronta SVE DETALJNO OBJASNIO

Kako je naveo, na tom odeljenju od početka pandemije obavljeno je 156 porođaja

Objavljeno: 13:05h

Iako je kampanja vakcinacije protiv koronavirusa u jeku, još nema konačnog stava stručnjaka da li je bezbedno da i trudnice prime vakcinu. Tek kad budu gotove kliničke studije bićemo potpuno sigurni da li trudnice treba da se vakcinišu, kaže direktor GAK Narodin front Željko Miković. Sa druge strane, 20.000 vakcinisanih trudnica u SAD pokazuje da imunizacija daleko prevazilazi rizike, navodi Miković.

Željko Miković, vršilac direktora GAK Narodni front, kaže za RTS da je ta zdravstvena ustanova kao i u prethodnim talasima osetila skok u broju novozaraženih koronavirusom, ističući da novi talas dočekuju spremno. "Na klinici postoji posebno kovid odeljenje koje je odovojeno od drugih pacijentkinja", ističe Miković.

Kako je naveo, na tom odeljenju od početka pandemije obavljeno je 156 porođaja. Trenutno se na njemu nalaze četiri žene – tri su se porodile, dok jedna čeka porođaj.

Govoreći o pitanju vakcinacije trudnica, Miković navodi da se prate podaci koji stižu iz sveta.

Naveo je da nijedna klinička studija o vakcinaciji trudnica nije završena, a neke se tek planiraju.

"Tek kada te kliničke studije izađu sa rezultatima, bićemo potpuno sigurni da li trudnice treba da se vakcinišu", navodi Miković, dodajući da će to trajati više meseci.

Sa druge strane, istakao je da je u prvoj nedelji februara Američki centar za kontrolu bolesti izneo podatak o prvih 20.000 vakcinisanih trudnica, konstatujući da nije bilo nijedne ozbiljne komplikacije.

Prema njegovim rečima, za sada se smatra da korist od vakcinacije trudnica daleko prevazilazi rizike.

Trudnice sa hroničnim bolestima visokorizične

Za prvu dozu vakcine kontraindikacija je akutna respiratorna bolest.

Grupa trudnica koja je posebno osetljiva su one sa hroničnim bolestima, srčanim, dijabetesom i, retko, malignitetima.

Kaže da je stav Svetske federacije ginekologa i akušera da bi uz imunosupresivnu terapiju i ta rizična grupa žena mogle bi bude vakcinisana.

"Druga doza je kontraindikovana samo ako se pojave reakcije ne prvu dozu", dodaje Miković.

Kada je reč o vakcinaciji žena koje tek planiraju trudnoću, Miković ukazuje na pozitivino mišljenje Evropskog udruženja za vantelesnu oplodnju.

Smatra se da je optimalno da trudnoća nastupi dva meseca posle vacinacije, ali da ne postoji problem ako se to desi i pre, pa i da drugu dozu prime u ranoj trudnoći.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.