PORFIRIJE OTKRIO OLJI JOVIĆEVIĆ SVE O TAJNOJ POSETI ZORANA ĐINĐIĆA MANASTIRU KOVILJ: Ovo je znao MALO KO u Srbiji!
Patrijarh Porfirije u Upitniku, Foto: RTS printscreen

PATRIJARH SRPSKI

PORFIRIJE OTKRIO OLJI JOVIĆEVIĆ SVE O TAJNOJ POSETI ZORANA ĐINĐIĆA MANASTIRU KOVILJ: Ovo je znao MALO KO u Srbiji!

Hristos je, ističe, ljubav, a Crkva je saborna, obraća se čoveku kao ličnosti, ne čoveku ove ili one partije ili ideologije

Objavljeno:

Patrijarh srpski Porfirije protivi se svakoj polarizaciji, smatra je štetnom od porodice do države i zato će se, ističe, uvek moliti za sabornost i za razgovore.

"Svako ko insistira na polarizaciji, moj dubinski osećaj je da nema iskrene namere i da mu ciljevi nisu časni", rekao je Porfirije.

On je to rekao u prvom intervjuu po ustoličenju na tron Svetog Save, odgovarajući na pitanje šta misli o dijalogu vlasti i opozicije.

Gostujući u Upitniku RTS-a, Porfirije kaže da smatra da postoje mnogi "vuci u jagnjećoj koži" koji bi hteli pošto poto da unesu razdor u SPC i u, kako kaže, samo srce crkvenog bića, ali je siguran da se to ne može desiti, jer "srce Crkve je živi Bog Isus Hrist".

Hristos je, ističe, ljubav, a Crkva je saborna, obraća se čoveku kao ličnosti, ne čoveku ove ili one partije ili ideologije.

Žali što je napustio Hrvatsku gde je kao mitropolit proveo sedam godina tokom kojih je, kaže, sa pravoslavnim narodom koji tamo živi započeo da gradi pravoslavnu zajednicu.

Ono sa čim se pravoslavni u Hrvatskoj suočavaju i najveći problem je "dubinski strah" i za početak je bilo važno osvestiti svoj identitet, jer to je najveća brana od straha.

Zalaže se, ističe, za život naroda u Hrvatskoj i na Kosovu po principu priče Šopenhauera o bodljikavim prasićima, koji da bi se zgrejali moraju da se zbiju, ali istovremeno i da ostanu dovoljno daleko da, pošto imaju bodlje, ne povrede jedni druge.

"Mi hrišćani moramo da posvedočimo da ne postoji mogućnost da možemo da ugrozimo nekog, ali u isto vreme da izgradimo svoj identitet da budemo dovoljno blizu ali i dovoljno daleko od tuđih interesa, da ne ugrožavamo jedni druge", poručiio je srpski patrijarh.

Pozivajući se na jevanđelje, kaže da su svi ljudi braća i da postoje mnoge sličnosti među ljudima, ali i mnoge razlike.

Najsličnije, ističe, od svih razlika je da smo svi ljudi.

Za Srbe u Hrvatskoj kaže da zaista tu državu osećaju kao svoju otadžbinu, jer ona to i jeste.

"Neki hoće da ostanu, poneki se i vraćaju, ti uslovi tamo nisu najbolji, ali ne vredi ni kritikovati ni kukati, već uciniti sve da se ti uslovi poprave", kaže poglavar SPC.

Spreman je na sve čestito da uradi, ako bi to doprinelo Srbima u Hrvatskoj i ne samo da im bude dobro, već da budu po svemu ravnopravni sa svim ostalim građanima, bez obzira na osporavanja i osude.

"Mi nikada ni na koji način nećemmo izdati pravoslavnu crkvu i svoj narod, a lično sam spreman da sa Svetog Duha na kolenima idem do Jelačićevog trga znajući šta činm, ako bi to rezutiralo dobim za moj narod u pravom smislu te reči. Šta god ko rekoa", naveo je Porfirije.

Isto to se, ističe, odnosi i na Srbe ovde u Srbiji i za sve pravoslavne Srbe gde god da su, kao i Srbe na Kosovu, bez namere da ugrozi bilo koga.

Patrijarh očekuje da će biti snimljeno još ovako značajnih filmova kao što je "Dara iz Jasenovca", jer, kako ističe, "moramo da negujemo sećanje, ali da se borimo protiv zlopamćenja, da budemo zarobljeni bilo kojom vrstom osvetoljubivosti i mržnje jer ta spirala zla neće imati kraja".

"Moramo doći do pomirenja, nemam recept, ali želim i hoću da učinim sve da dogovarajući se sa svojom sabraćom učinomo sve što je korisno na tom putu", poručio je patrijarh i istakao da je dijalog za to jedini način koji će nam omogućiti da idemo dalje.

Ako, ukazao je, budemo stavljali pod tepih bilo koju temu nećemo uspeti da se oslobidmo uvređenosti, povređenosti, egoizma, osvetoljubivsti...

Govoreći o odnosu Crkve i politike, patrjarh kaže da poznaje mnoge političare, domaće i inostrane, ali ta poznastva nikada nije zloupotrebio.

"Poznavao sam ih i poznajem i trudim se da ih sve volim", rekao je.

Postoje, kaže, mnogi iz sveta politike koji su rekli da je sada izdao one, a priklonio se ovima.

Mnogi su, naveo je, dolazili kod njega u manastir Kovilj kao, na primer, Zoran Đinđić, a da to nisu znali ni njegovi najbliži saradnici, a ni oni koji su ga nasledili.

Bonus video:

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.