BILI SMO DA OBIĐEMO NOVI BALAŠEVIĆEV MURAL U NOVOM SADU: Otkrili smo ČIJA IDEJA je ova slika PANONSKOG MORNARA!
Mural na Limanu posvećen Đoletu Balaševiću, Foto: Espreso

đole je to zaslužio

BILI SMO DA OBIĐEMO NOVI BALAŠEVIĆEV MURAL U NOVOM SADU: Otkrili smo ČIJA IDEJA je ova slika PANONSKOG MORNARA!

Đorđe Balašević dobio je svoj mural u Novom Sadu

Objavljeno:

Đorđe Balašević, čija je smrt duboko potresla mnoge širom zemlje i regiona, dobio je mural i u Novom Sadu. Njegov lik je osvanuo na fasadi Biciklane na Limanu, a autor je Uroš Štrboja.

Đorđe Balašević, Mural, Novi Sad
foto: Espreso

Na ideju da se oslika mural baš na ovom mestu došao je gazda Biciklane, Novosađanin Ivan Arpaš, koji je pre nedelju dana svom kolektivu ovu ideju predočio, a oni su je s oduševljenjem dočekali i jednoglasno dali svoj pozitivan glas.

Menadžerka Biciklane, Milica Dragomirović, kaže kako im je bilo važno da na muralu bude oslikan Đorđe sa osmehom, s obzirom na to da je previše sumornih i tužnih fotografija koje su prethodnih dana bile u centru medijske pažnje.

"Dobili smo izrazito veliku podršku komšija i sugrađana odmah, i tu podršku izuzetno cenimo. Iz nje vidimo da naši sugrađani dele vrednosti koje naš kafić smatra imperativom" dodala je Milica.

Pored lika ,,panonskog mornara'' ispisani su stihovi ,,Uspavanke za dečaka'':

Pričaće ti o plovidbi, ti što sidro nisu digli…

Đorđe Balašević, Mural, Novi Sad
foto: Espreso

Ovaj mural je, pak, naišao na određene negativne kritike, pre svega dežurnih "hejtera" na Tviteru.

,,Đole Đogani s bradom” , ,,Pa, kapu je pogodio” , ,,Otkud Nestorović na Đoletovom muralu?” bili su samo neki od komentara.

Đorđe Balašević, Mural, Novi Sad
foto: Espreso

Iz tog razloga, mi smo posetili Biciklanu i pitali prolaznike kako im se čini mural:

Jako lepo, prelepo. Ceo grad bi trebalo ovako da se oslika, bile su reči jedne Novosađanke koja nije krila oduševljenje

Ništa manje zadovoljan nije bio ni Obrad Jakovljević, simpatični deka koji kaže da je mural fenomenalan i da je Đole Balašević to zaslužio:

Mi, Limanci, ga obožavamo. On je odrastao sa mnom, a one koji pišu negativno o Đoletu treba da je sramota - dodao je čika Obrad.

Izrazio je posebnu želju da se fotografiše pored murala te mu je naša ekipa sa zadovoljstvom izašla u susret i ovekovečila ovaj momenat.

Đorđe Balašević
foto: ESPRESO

Na licu mesta bilo je još nekoliko prolaznika koji su zastali da fotografišu mural, ali i da izraze zadovoljstvo što je Balašević dobio još jedan pečat u njegovom gradu i što će njegova umetnost ostati da živi zauvek.

Pitali smo menadžerku Milicu da li su očekivali da će biti i negativnih komentara, na šta je ona odgovorila sledeće:

Pored pozitivnih komentara naišli smo i na negodovanje nekolicine ljudi. Ovo je, naravno, normalna pojava ali s obzirom na profil ljudi koji se javljaju da komentarišu negativno i sadržaj njihovih komentara, odlučili smo da ovakve komentare ignorišemo. Uvek smo raspoloženi za kritiku, ali ne ukoliko je ona odraz nepoštovanja ili napad.

Sve što je do sada urađeno na muralu oslikano je isključivo bojama u spreju, a njegov završetak očekuje se narednog vikenda.

Za kraj, Milica otkriva šta su oni zapravo želeli da poruče ovim muralom: "Naša želja je bila da ovekovečimo na neki način čoveka kog volimo i poštujemo, uz kog smo odrasli i koji je bio ključna figura našeg grada".

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.