KADA MOŽEMO OČEKIVATI KONKRETNE REZULTATE VAKCINACIJE? Dr Kisić nam je dala odgovor na NAJVAŽNIJE PITANJE
Pitanje Espresa, Foto: Profimedia, Printscreen Tanjug

VAŽNO PITANJE

KADA MOŽEMO OČEKIVATI KONKRETNE REZULTATE VAKCINACIJE? Dr Kisić nam je dala odgovor na NAJVAŽNIJE PITANJE

Srbija je dosad izvršila jednu od najmasovnijih vakcinacija protiv korone na svetu

Objavljeno:

Članovi Kriznog štaba su na današnjoj konferenciji za medije saopštili sve o novim merama.

Tom prilikom, portal Espreso je dr Dariji Kisić Tepavčević uputio pitanje vezano za vakcinaciju.

Srbija je dosad izvršila jednu od najmasovnijih vakcinacija protiv korone na svetu. Prema iskustvima država koje su ispred nas u ovome, kao što su Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati, kada možemo očekivati konkretne rezultate vakcinacije, odnosno pad broja zaraženih i težih slučajeva?

Sada i to su bile kontradiktorne izjave i kontradiktorna razmišljanja. Kada govorimo o kolektivnom imunitetu, ovo je prilika da se ukratko objasni.On se meri procentom imunih u jednoj populaciji, čine ga osobe koje su vakcinisane i stekle imunitet, ali i one koje su preležale i stekle imunitet. Taj stepen kolektivnog imuniteta koji je dovoljan da spreči epidemijsko širenje bolesti i to ne znači da virusa neće biti, nego je to momenat kada ta krivulja počne kontinuirano da pada bez tih nekih većih tikova na gore. Pretpostavlja se da je on oko 70 %. Da bi se dale precizne procene koji broj treba da je vakcinisano u našoj zemlji da bi se stekao kolektivni imunitet koji će da spreči epidemijsko širenje bolesti.

Nama nedostaju informacije koliko traje imunitet nakon preležane bolesti, koliko traje imunitet nakon vakcinacije. Suština je da u kratkom vremenskom intervalu stvorimo značajan broj imunih koji predstavljaju barijeru za dalje širenje infekcije.Barijera za dalje širenje infekcije ne znači da fizički ne date virusu da pređe, nego da upravo stvorite nepovoljnu sredinu za njegovo umnožavanje i prenošenje. Ukoliko virus uđe u organizam otporne osobe, to je za njega nepovoljna sredina. On će da slabi, ako pređe dalje na otpornu, on će još više da slabi. Prelaskom sa otporne na otpornu osobu, on će sve više i više da slabi i u jednom momentu, čak i ako pređe na osetljivu osobu, on će biti toliko oslabljen da neće moći da izazove bolest.

To je koncept, da stvorimo jednu nepovoljnu sredinu našom otpornošću za virus.

Prema rezultatima istraživanja koje sprovodi Institut za epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, gde se ispitivala prevalencija imuniteta na ovaj virus, u julu objavljenom, bilo je više od 20%. Nakon toga smo imali veliki talas obolevanja. Ne znamokoliko njih je potrošilo imunitet nakon preležane bolesti, a koliko njih je zadržalo. Ali po nekim procenama između 1,5 i 2 miliona ljudi, kada se vakciniše, bi bilo dovoljno da počne ta krivulja kontinuirano da opada i da znamo da smo na kraju. Svaki dalji porast imuniteta je sada samo dodatna korist kada govorimo o kolektivnom imunitetu.

Pričajući o broju obolelih koji raste, nekako došli su u drugi plan jako značajni podaci, jer se u našem narodu vrlo često neke stvari podrazumevaju.

24. decembra kada smo počeli sa prvom aplikacijom vakcina se svima nama već podrazumeva da imamo vakcina, da imamo stalne isporuke vakcina i da možemo da biramo, kako svuda u svetu nije takoimamo čime da se pohvalimo, evo od juče smo po broju vakcinisanih na 100.000 000 stanovnika pretekli SAD, nalazimo se na petom mestu.

Poslednji presek

Korona virus potvrđen je u poslednja 24 sata kod 3.339 osoba, a istovremeno je preminulo 16 pacijenata.

Testirano je 14.128 osoba

Pomoću respiratora diše 159 pacijenata.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.