KRIZNI ŠTAB SAOPŠTIO NOVE MERE: Kafići do 14, prodavnice do 21, pokreće se POSEBAN PROGRAM (VIDEO)
Konferencija za medije, Foto: Printscreen / Kurir Tv

KONFERENCIJA ZA MEDIJE

KRIZNI ŠTAB SAOPŠTIO NOVE MERE: Kafići do 14, prodavnice do 21, pokreće se POSEBAN PROGRAM (VIDEO)

Sednica je održana jutros u 8

Objavljeno: 16:17h

Krizni štab se obratio građanima Srbije na konferenciji za medije.

Sednica Kriznog štaba je održana jutros u 8, a rečeno je da nove mere su zvanično saopštene u 15h.

Građanima su se obratili dr Darija Kisić Tepavčević i dr Mijomir Pelemiš.

Novi presek

Korona virus potvrđen je u poslednja 24 sata kod 3.339 osoba, a istovremeno je preminulo 16 pacijenata.

Testirano je 14.128 osoba

Pomoću respiratora diše 159 pacijenata.

Program podrške

Najavljeno je da Ministarstvo zdravlja i Vlada Srbije pokreću program podrške "Za naše heroje" koji će se u praksi sprovoditi putem personalizovane kartice "Naš heroj", koja će obezbediti posebne pogodnosti za zaposlene i volontere u COVID-19 sistemu.

Nove mere

- Svi ugostiteljski objekti u Srbiji sutra i prekosutra radiće od 6 do 14 časova, nezavisno da li imaju baštu. Posle toga dozvoljena je samo dostava, znači nije moguće vršiti šaltersku uslugu. U ski centrima služenje hrane i pića biće dozvoljeno samo napolje, dakle u baštama. Šalterska prodaja na ski stazama radiće do 14 sati, rekla je dr Kisić Tepavčević.

- Apoteke, benzinske pumpe, ordinacije i stomatološke ordinacije, potom veterinarske ordinacije su izuzeti. Objekti za pružanje zanatskih usluga mogu da rade od 6 do 20 časova, dodala je ona.

- Od početka, otkako nam je poznat korona virus, dosta saznanja o njemu se menjalo, dosta puta nas je on demantovao, a od početka je poznato samo kako se prenosi i način kako se sprečava njegov prenos. Imamo izuzetnu sreću da blagovremenim aktivnostima Vlade Srbije da se među prvima snabdemo vakcinama. Međutim, pridržavanje opštih preventivnih mera nema alternativu, nastavila je dr Kisić Tepavčević.

- Evidentno je da smo se opustili. Ide lepo vreme, svi smo poneseni time i željom za normalnim životom, ali krajnje je vreme da svi uložimo maksimalne snage, kakve god da su mere na snazi. Vraćamo se na mere koje daju rezultate.

Darija Kisić Tepavčević
foto: Printscreen / Kurir TV

Starosna struktura zaraženih

- Više od 60 odsto novozaraženih je uzrasta od 20 do 60 godina, dakle, radno aktivno stanovništvo.

- Zapazili smo da raste broj dece kod kojih je potvrđen ovaj virus, mada mahom sa blažim kliničkim slikama, ali i tu je bilo odstupanja. Osam odsto novozaraženih je uzrasta od 10 do 20 godina.

O opterećenosti kapaciteta

Dr Mijomir Pelemić govorio je o opterećenosti zdravstvenih kapaciteta.

- Malo ću vas iznenaditi. Setim se 2009, kad je bila epidemija gripa. Počinje ovo da me nervira, čim ustanem ujutru i upalim TV, odmah korona. Kao da postoji samo ova bolest. Postoje ljudi koji boluju od mnogih drugih hroničnih bolesti i, nažalost, mnogo njih umire. Mene brine ova cifra - koliko umire svaki dan i koliko ih je na intenzivnoj nezi, kazao je.

Pelemiš je kazao da je mnogo više bolesnika u jedinicama intenzivne nege i svi su oni ugroženi, te da to nisu realne brojek.

- Noćas je u Infektivnoj klinici pregledano više od 90 bolesnika, primljeno 70, a od toga su 30 odsto teški bolesnici, kazao je on.

Trenutno je 605 zdravstvenih radnika zaraženo, od kojih je 16 hospitalizovano.

- U odnosu na ceo svet, izuzev Švedske, recite mi ko ima relaksiranije mere od nas, upitao je dr Pelemiš.

- Rezultat je na vidiku, ja sam optimista, ali ne da se kolektivni imunitet stekne što pre, masovnim zaražavanjem, već da nas se što više vakciniše.

Mijomir Pelemiš
foto: Printscreen Kurir TV

Nisu dovoljna dva dana

- Ne da nisu dovoljna dva dana (sa ovakvim merama), nisu ni 202 dana ako se ne ponašamo odgovorno. Nemamo policajca za svakog od nas, nadovezala se dr Darija.

O zaraženoj deci

- Siguran sam da će me mnogi optužiti za ovo, ali nemamo preciznu evidenciju zaražene dece. Sreća naša, pa nemamo više dece u bolnici. Ali, deca mogu da prenose infekciju u svojoj porodici, a da ni ne znamo da su ona bolesna, rekao je dr Pelemiš i dodao:

- Zato smo danas govorili o pooštravanju kontrole u školama.

O oštrijim merama

- Nijednog trenutka nismo ni pomislili na policijski čas niti o zatvaranju zemlje, kazala je dr Kisić.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.