KOJE TAČNO MERE RAZMATRA KRIZNI ŠTAB? Neće biti iste u celoj Srbiji, jedna ima NAJVEĆU ŠANSU DA BUDE IZGLASANA
Neće biti iste u celoj Srbiji, Foto: Printscreen

VAŽNO

KOJE TAČNO MERE RAZMATRA KRIZNI ŠTAB? Neće biti iste u celoj Srbiji, jedna ima NAJVEĆU ŠANSU DA BUDE IZGLASANA

Prema dosadašnjim informacijama, pojedini članovi Kriznog štaba, pre svega epidemiolog Predrag Kon, predlagali su skraćivanje radnog vremena

Objavljeno:

Skraćivanje radnog vremena ugostiteljskih objekata i skijališta u turističkim mestima na 16 ili 18 časova, mera je koja ima najveću šansu da bude izglasana na sednici Kriznog štaba u petak, saznaje MONDO.

Vikend je najrizičniji deo sedmice, dok su zimski turistički centri najrizičnija mesta na kojima se trenutno skuplja najveći broj ljudi. Upravo zbog toga, većina članova Kriznog štaba smatra da je ova mera najprimerenija u ovom trenutku.

Uz to, postoji mogućnost da se skraćivanje radnog vremena kafića na 18 časova primeni na nivou cele Srbije, kao i da dođe do potpunog zatvaranja skijališta za vikend, ali o tome bi Krizni štab trebao tek da rapsravlja i definitivno odluči na sednici u petak, saznaje naš portal.

Profesor Branislav Tiodorović rekao je za MONDO da se glavna stavka koja treba da bude razmotrena odnosi na mere u pojedinim mestima i gradovima koji su žarišta.

"Situacija nije ista svuda i mere se moraju prilagoditi tome. Porast broja zaraženih izražen je posebno u nekim mestima, mnogo više nego u drugim. Tamo najpre treba pooštriti mere i skratiti radno vreme kafića i restorana. Mora da bude dobro izvagano na koji način će sve biti sprovedeno, kako se u pojedim delovima dana ne bi pravila prevelika gužva, jer onda ništa nismo uradili", kaže Tiodorović.

Prema dosadašnjim informacijama, pojedini članovi Kriznog štaba, pre svega epidemiolog Predrag Kon, predlagali su skraćivanje radnog vremena na nivou cele Srbije. Rad kafića i ugostiteljskih objekata radnim danima bi bio do 18 časova, dok bi vikendom usledilo potpuno zatvaranje tih objekata. Ipak, još uvek se nisu stekli uslovi za ovakvu meru.

Osim toga, bilo je predloga da se rad tržnih centara tokom vikenda takođe skrati na 16 ili 18 časova, ali o toj meri takođe treba detaljnije raspravljati na sledećoj sednici.

Da podsetimo, zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakao je da nove restrikcije ne garantuju da će biti manje zaraženih korona virusom korona i ponovio da će na sednici Kriznog štaba glasati protiv dodatnog skraćivanja radnog vremena.

"Ne smatram da takva odluka može da pomogne da izađemo iz situacije u kojoj se nalazimo. Neko mora da nam objasni kako je moguće da se ljudi ne zaraze do 18 sati, a odjednom od 18 sati ili kasnije postoji mogućnost da se zaraze", rekao je Vesić.

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.