OGROMAN SKANDAL NA SRPSKOJ SVADBI: Nakon mladinih reči IZBIO HAOS, svekar i svekrva POVILENELI
Komplikovana situacija, Foto: Profimedia

HAOS

OGROMAN SKANDAL NA SRPSKOJ SVADBI: Nakon mladinih reči IZBIO HAOS, svekar i svekrva POVILENELI

Činjenica je da su mlađi roditelji u današnje vreme dosta liberalniji, pa im ovakve odluke ne smetaju, a sklapanje i držanje dogovora pre svadbene ceremonije nekada zaista može sve okupljene sačuvati neprijatnih situacija

Objavljeno:

Matičari u Mačvanskom okrugu ne pridaju mnogo pažnje kada mlada odluči da pored mladoženjinog zadrži i svoje prezime, a prema njihovim iskustvima, uglavnom se jedinice odlučuju za ovaj korak.

Da bi situacija bila komplikovanija, u običajima ovog kraja postoji nepisano pravilo da se prilikom udaje, mlada odrekne svog dotadašnjeg prezimena i prilikom venčanja izabere muževljevo.

Kako je reč o posledici patrijarhalne ideologije i sredine koja polako isčezava i na našim prostorima, pre venčanja u savremenom dobu se uglavnom mladenci unapred dogovore oko budućeg prezimena. Međutim, ukoliko se prvobitni dogovor ne ispoštuje, venčanje može da se pretvori u pravi skandal.

Jedna žena koja je u svojoj želji ostala anonimna, je iz istih razloga je iznenadila zvanice na venčanju, a najviše svekra i svekrvu, koji nisu znali za dogovor između snaje i njihovog sina koji je podrazumevao da mlada svom devojačkom prezimenu doda muževljevo.

“Kada sam matičaru rekla da zadržavam svoje i dodajem muževljevo prezime, nastao je haos među gostima u svadbenoj sali. Ni u tom svečanom trenutku rođaci mog muža nisu mogli da se suzdrže. Iako sam se trudila da ne obraćam preterano pažnju, već da uživam u našem venčanju, nije bilo prijatno slušati najružnije komentare. Od snebivanja zašto sam se uopšte udavala u njihovu familiju kada mi se ne dopada njihovo prezime, do toga kako sam ih osramotila i obrukala”, govori ona.

Činjenica je da su mlađi roditelji u današnje vreme dosta liberalniji, pa im ovakve odluke ne smetaju, a sklapanje i držanje dogovora pre svadbene ceremonije nekada zaista može sve okupljene sačuvati neprijatnih situacija.

“Ne razumem da i to može nekome da smeta. Važnije od svega bi, valjda, trebalo da bude da deca vole, da budu srećna, da grade svoju porodicu, od toga šta je iza imena”, kaže N.O, čija je snaja zadržala svoje prezime.

Šta vi mislite o ovoj temi, da li je u redu zadržati devojačko prezime ili dodati muževljevo svom prvobitnom? Pišite nam u komentarima.

Bonus video:

(Espreso/Objektiv.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.