DR JOVANOVIĆ POJASNILA ZNAČAJ ANITELA: Pogrešne informacije bune građane
Foto: Printscreen Rts

STVARANJE ANTITELA

DR JOVANOVIĆ POJASNILA ZNAČAJ ANITELA: Pogrešne informacije bune građane

U prvom talasu se sintetišu manje kvalitetna antitela, ali ona predstavljaju prvi liniju odbrane i vrlo su važna

Objavljeno: 23.02.2021. 18:36h

Profesorka dr Tanja Jovanović bila je gost “Beogradske hronike” na RTS gde je objasnila ono što sve buni kad je reč o stvaranju i trajanju antitela nakon preležanog koronavirusa.

“Dosta je pogrešnih informacija o značaju antitela za infekciju korona virusom. Govorilo se da traju dva, tri meseca, da se posle gube, to apsolutno nije tačno. U toku infekcije se sintetišu se dva talasa. U prvom talasu se sintetišu manje kvalitetna antitela, ali ona predstavljaju prvi liniju odbrane i vrlo su važna, javljaju se 5-14 dana nakon infekcije. Zatim ta antitela polako počinju da padaju i količina počinje da se smanjuje nakon četiri meseca. Mnogi istraživači su pomislili da će ta antitela potpuno nestati, što je u potpunoj suprotnosti od onoga što znamo o značaju antitela. Tada se dešava nešto drugo. Dešava se druga sinteza visokokvalitetnih i visokoafinitetnih antitela čiji životni vek može biti mnogo duži od ljudskog veka. Znači, mi ćemo sigurno godinama biti zaštićeni posle preležane infekcije, odnosno ukoliko je inficirana imunokompetentna osoba čiji organizam je u stanju da stvori imunski odgovor”, kaže dr Tanja.

Da li to onda znači da oni koji su preležali koronu ne treba da prime vakcinu?

“Primarno je predloženo, baš zbog tih nejasnoća, da prime vakcinu. Nauka pokazuje da je osoba koja je preležala infekciju zaštićena od zaražavanja istom varijantom virusa. Problem može da nastane ako se pojavi varijacija istog virusa, kojom osoba može da se zarazi. To je isto kao kod gripa”, objašnjava i dodaje da će verovatno korona biti aktuelna i u zimskom periodu.

Bonus video:

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.co.rs


Adria media