NOVOSADSKI VAJAR od oružja pravi INSTRUMENTE! NIKOLA MACURA ratne zvukove pretvorio u najlepše moguće (VIDEO)
Nikola Macura, Foto: Espreso

e, ovo je umetnost!

NOVOSADSKI VAJAR od oružja pravi INSTRUMENTE! NIKOLA MACURA ratne zvukove pretvorio u najlepše moguće (VIDEO)

Da li ste nekada čuli da se od oružja prave instrumenti?

Objavljeno: 13:56h
Bojana Petrović

Ekipa Espresa je danas bila u srcu Vojvodine i njenom glavnom gradu, Novom Sadu. Povod našeg odlaska je i te kako interesantan, a i prilično nesvakidašnji.

Da li ste nekada čuli da se od oružja prave instrumenti?

Mi jesmo, a pošto smo saznali i ko to radi, odlučili smo da odemo, uverimo se svojim očima da je tako nešto moguće, a taman i iskoristimo priliku da zasviramo na jednom od ovih čudesnih instrumenata.

Nikola Macura je novosadski vajar koji je pre nekoliko godina pokrenuo projekat "From Noise to Sound" ("Iz buke u zvuk"). Projekat ima dva smera, vizuelni i muzički. Kako sam Nikola kaže, projekat se bavi destrukcijom i agresijom kojom smo okruženi i ideja je da se redizajniranjem vojnih rekvizita stvaraju zvučni objekti.

Nažalost, koristim materijal kojim smo mi okruženi. I dalje smo okruženi oružjem, ratom, razaranjem pa pošto ovde živim i radim, to je tema kojom sam želeo da se bavim" ističe Macura.

Do oružja dolazi tako što posećuje vojne otpade kojih ima nekoliko u zemlji. Jedan od njih je u Temerinu koji je blizu Novog Sada te se Nikola najčešće odlučuje da upravo tamo nabavi svu opremu.

Neke elemente je dobio, a neke pak kupio preko oglasa.

Pitali smo Nikolu koliko vremena je potrebno da bi se napravio jedan instrument, a kako on kaže, nema pravila.

To je proces koji traje, ali da bi sve na kraju ispalo onako kako je prvobitno zamišljeno, Nikola je morao da okupi ceo tim, te su tu i muzičari, akustičar i reditelj. Za uspeh celog projekta neophodno je okupiti stručnjake, ali je Macura morao i da se samoedukuje, s obzirom na to da nije muzički obrazovan.

Do sada je napravljeno sledeće:

Zvučni objekat koji je oslonjen na gitaru, napravljen od šlema i automatske puške M70.

1 / 3 Foto: Espreso

Zvučni objekat koji je oslonjen na formu violončela, napravljen od ručnog bacača i kante.

Takođe, tu je i violina koja je napravljena od dela puške, spremišta za prvu pomoć i vrha barjaka.

1 / 4 Foto: Espreso

Ništa manje nije bitan ni set perkusija koji je napravljen od raznih kanti, a u njih se ubraja i jedna forma koja je napravljena od zolje, ručnog bacača.

Nikola Macura
foto: Espreso

Duvački zvučni objekat je napravljen od rakete i šlema.

1 / 2 Foto: Espreso

Ono što je u izradi jesu gusle koje su napravljene ali nisu još prosvirale, a tu čast da prvi zasvira na guslama imaće upravo i tvorac ovog projekta, Nikola Macura, koji je već krenuo u ozbiljne pripreme.

1 / 3 Foto: Espreso

Interesantno je da nijedan od ovih instrumenata nema ime jer Nikola smatra da će simpatična imena skrenuti pažnju sa fokusa i poente koju ovaj projekat želi da dočara.

Ono što svakako ne može a da vam ne zapadne za oko jesu boje kojim su ovi instrumenti obojeni.

Boje imaju svoju simboliku. Za ovu ideju, vrlo mi je značajno da se zadrži forma nađenih instrumenata i kada se uklapa sa drugim formama, da one kroz oblik budu prepoznatljive, a da se kroz boju potpuno ukloni asocijacija na vojne objekte. A zašto? Pa da bi posmatrači i slušaoci prvo saslušali zvuk i tek na konto tog zvuka se posvetili tom objektu da bi saznali iz čega taj zvuk dolazi" objasnio nam je vajar.

1 / 6 Foto: Espreso

Više je nego očigledno da je vođeno računa o svakom mogućem detalju i da se cela ekipa maksimalno posvetila projektu.

Zanimalo nas je i koji od ovih instrumenata proizvodi najautentičniji zvuk, a po Macurinom mišljenju, duvački su ti koji su najspecifičniji. Kako sam kaže, oni proizvode zvuk koji uhu možda i nije najprijatniji jer je piskav i podseća na zurlu. Poslušajte kako to zvuči u izvođenju Nikole Macure, ali ne vajara već saksofoniste koji nosi isto ime i prezime kao i naš današnji gost.

Nikola i njegov tim su vrlo ambiciozni i sledeće što planiraju jeste da od TENKA naprave perkucionistički objekat za pet perkucionista.

Macura nam je otkrio, i samim tim nas vrlo obradovao, da žele da se ovi zvučni objekti postave u orkestar koji bi nastupao kako po srpskim gradovima, tako i širom regiona. Cilj je da se ljudima koji su oružje koristili za rat i destrukciju ponudi to isto oružje, ali za pravljenje muzike.

Kako Nikola kaže, suština projekta je da se ponudi drugi način razmišljanja u regionu, pa i šire.

Za sledeću godinu se planira veliki koncert, kao i nekoliko manjih nastupa, dok se za ovu godinu krčka mini-turneja po regionu, u koju bi bili uključeni i muzičari iz susednih država.

Možemo samo da poželimo Nikoli i njegovom timu mnogo sreće i da im se svi planovi ostvare onako kako su zamislili, a mi sa nestrpljenjem iščekujemo veliki koncert koji će biti odsviran na ovim čudesnim instrumentima.

Za kraj smo pitali Nikolu gde je to umetnost danas i da li ljudi posvećuju dovoljno pažnje umetnosti, a njegov odgovor vam u celosti prenosimo:

Umetnost je u svemu i uopšte nismo toga svesni. Ja sam čovek koji ide iz vizuelne umetnosti i meni je to najbliže, a vizuelnog jezika ima na svakom koraku i imate ga svaki dan u vašem džepu, na mobilnom telefonu. Sve što koristite dolazi iz umetnosti. Fotografije, način na koji kadrirate, način na koji sebe predstavljate, filteri koje koristite da budete lepši, sve to što se sada koristi u svakodnevnom životu ide iz vizuelne umetnosti. Svi mi danas koristimo najviše jezik vizuelne umetnosti, samo nismo toga svesni, a vizuelni jezik je jedini koji govore svi na ovoj planeti, samo to treba da osvestimo. Ono što je još bitnije da se kaže, jeste da ono što kroz taj vizuelni jezik kažemo, ostaje zauvek" zaključio je Macura.

(Espreso/Bojana Petrović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.