GOJKO JE IMAO 8 GODINA KAD SU GA ODVELI U LOGOR JASTREBARSKO: Izgubio je celu porodicu, užase NIKAD NIJE ZABORAVIO
Gojko Rončević, Foto: Printscreen

TUžno

GOJKO JE IMAO 8 GODINA KAD SU GA ODVELI U LOGOR JASTREBARSKO: Izgubio je celu porodicu, užase NIKAD NIJE ZABORAVIO

Rončević je celu porodicu izgubio u ratu

Objavljeno: 23.02.2021. 09:38h
  • 3

Gojko Rončević, preživeli dečji logoraš iz Jasenovca, imao je samo osam godina kada su ga odveli u logor Jastrebarsko.

Nakon emitovanja filma "Dara iz Jasenovca" kaže da je stvarnost bila zapravo mnogo gora nego što je prikazano na filmskom platnu.

- Film ipak nije mogao da dočara sve strahote koje su se događale u logoru. Bilo je 57 načina ubijanja, to je jedinstven slučaj u svetu, kao i sam logor što je bio. Malih Jasenovaca bilo je na hiljade na prostoru NDH. Imao sam sreću da budem odabran u grupu dečaka koje je trebalo vaspitati u ustaškom duhu i tako sam preživeo. Doživeo sam oslobođenje, kada su došli partizani 26. avgusta 1942. godine. Posle oslobođenja, došao sam u Beograd. Sedamdeset godina je skrivana istina o genocidu nad Jevrejima, Romima i Srbima na teritoriji NDH, a to je radila komunistička partija - priča Rončević.

Rončević je celu porodicu izgubio u ratu, a užase nikada nije zaboravio.

- Tamo su živi zavideli mrtvima, toliki stepen okrutnosti je bio primenjen, klanje, ubijanje. Mog oca su zaklali, a majku ubili, ubili su mi braću od tri i devet godina, sestru od 13 godina. Imao sam još jednog brata, kojeg su jurili da zakolju, ali je srećom samo ranjen i preživeo je. Sve vreme rata sam sanjao klanja. Na brojnim lokacijama su bili počinjeni strašni zločini, ljudi su bacani u jame i bunare. Okrutnosti nikad kraja nije bilo. FIlm je bleda slika pravog stanja, tu nisu mogli biti prikazani svi načini klanja. Oni su uživali u masakriranju, ubijanju maljem - ispričao je Rončević.

On kaže da, iako nije bilo ubijanja, deca su svakodnevno umirala u Jatrebarskom.

- U logoru gde sam ja bio nisu ubijali decu, ali je svakog dana umiralo 10-12 dece. To nisu bile bolnice, već barake, pod sa malo ili nimalo slame gde su bila ženska deca od jedne do 14 godina. Ako je previše dece u bolnici, onda su ih stavljali u prostor ograđen žicom ispred.

Rončević je istakao da je veoma važno govoriti o ovim događajima, jer je istina skrivana 70 godina.

Film "Dara iz Jasenovca" digao je Srbiju na noge i podsetio na stravične događaje iz naše istorije, ujedno i na ustaše i njihova zlodela. Delo Predraga Gage Antonijevića zaustavio je zub prošlosti u nastojanju da pojede sećanje na monstruozne zločine.

(Espreso / Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.co.rs


Adria media