GOSPODAR SVIH BOLESTI: Danas je Sveti Haralampije, prema predanju sve majke vode DECU U CRKVU!
spc.rs, Foto: spc.rs

SVETAC

GOSPODAR SVIH BOLESTI: Danas je Sveti Haralampije, prema predanju sve majke vode DECU U CRKVU!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju dan posvećen Svetom sveštenomučeniku Haralampiju, jednom od najvećih mučenika u istoriji hrišćanstva

Objavljeno:

Haralampije je bio episkom u Tesaliniji u 2. veku, ondanjoj Magneziji, Veruje se da je 113. godine stradao zbog Hrista. Za života je uradio mnogo čudesnih stvari i mnoge je preobratio u hrišćanstvo. Zbog njega je i careva ćerka Galina prešla u hrišćanstvo.

Kada je izveden na gubilište Haralampije je podigao ruke ka nebu i pomolio se Bogu da pruži telesno zdravlje i duhovno spasenje svim ljudima, kao i da im umnoži plodove zemaljske.

Gospodar svih bolesti!

Posle molitve, stari svetac je predao dušu Bogu i pre nego što je dželat spustio mač na njegov vrat. Haralampije je stradao 202. godine, a Galina je obavila sahranu.

Haralampije je bio veoma cenjen u narodu, jer se verovalo da ima isceliteljske moći, zbog čega je dobio nadimak "gospodar svih bolesti": Zbog toga je najveći broj današnjih običaja vezan za zdravlje i isceljenje.

Običaji

Danas majke vode decu u crkvu kako bi se zajedno pomolili za zdravlje. Običaj je i da svi koji imaju neku bolest danas neizostavno odu kod lekara. Još jedno verovanje je da će dete kome na ovaj praznik ispadne zub ili nikne nov biti srećno celog života, jer će nad njim bdeti upravo Sveti Haralampije.

(Espreso / Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.