JASENOVAC NAJVEĆE STRADANJE NAŠEG NARODA: Jova Šarović (84) preživeo je kao dete LOGOR SMRTI!
Jova Šarović, Foto: Rts/Printscreen

JASENOVAC

JASENOVAC NAJVEĆE STRADANJE NAŠEG NARODA: Jova Šarović (84) preživeo je kao dete LOGOR SMRTI!

Nakon prikazivanja filma "Dara iz Jasenovca" mediji i društvene mreže preplavljeni su komentarima da se stradanja u Jasenovcu ne smeju zaboraviti i da je film bilo teško gledati.

Objavljeno:

Predsednik Aleksandar Vučić smatra da je film jako važan za srpski narod jer govori o mestu najvećeg stradanja našeg naroda, dok se u Republici Srpskoj ne pamti da je jedan događaj izazvao toliku pažnju.

Za Jovu Šarovića "Dara iz Jasenovca" nije film već njegova prošlost.

Gleda film i ne priseća se jer s tim živi 84 godine. Imao je sreću da preživi dok mnoga kozaračka deca nisu. U Jasenovac je iz dečjeg doma kao siroče odveden sa četiri godine, a izašao sa osam godina.

- Jest, potpuna istina, sve je istina, možda je malo ublažena, ali istina. Šta je sa decom rađeno, kako su deca lagano umirala - priča Šarović

Gledao je kako deca umiru od gladi, iscrpljenosti, mučenja...

Hrane su dobijali, kako kaže, koliko stane u dečju šaku. Jeli su lišće, korenje, a kad je bilo i ostatke koji su bacani svinjama.

- Pa zamisli svaki dan da umre tridesetoro dece, za deset dana to je 300, za mjesec 900, da ustaša prstom ne mrdne, samo da ne da jesti i piti, ali zato dolazi transport drugih 900 dece i tako ukrug - dodaje preživeli iz logora Jasenovca.

Film je prvi put videla i Biljana Čekić koja glumi Daru. Iznenađena je pažnjom koju ima u medijima, ali i težinom filma jer nije prisustvovala snimanju svih scena.

- Na mene je ostavio dosta emotivan utisak. Nekoliko puta sam zaplakala. Najteža scena mi je bila kad dajem svog mlađeg brata Diani Budisavljević i kada ga ona odvodi - ispričala je Biljana.

Dara iz Jasenovca prva je tema o kojoj se danas razgovaralo na ulicama gradova širom Srpske.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže da je film izazvao snažne emocije i da je važno da je tema Jasenovca obrađena kroz film. Podseća da je Jasenovac jedino mesto na svetu s logorom za decu.

Bonus video:

(Espreso/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.