PATRIJARHA PORFIRJA OČEKUJE VAŽAN PRVI ZADATAK: U agendi poglavara SPC su bitne stavke
U agendi poglavara SPC su bitne stavke, Foto: Emilija Jovanović

NOVI PATRIJARH

PATRIJARHA PORFIRJA OČEKUJE VAŽAN PRVI ZADATAK: U agendi poglavara SPC su bitne stavke

Njegova svetost, Sveti sinod, kao i SPC u celini imaće lep, ali i izazovan zadatak da tokom ove godine

Objavljeno:

Organizacija redovnog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora na kome bi trebalo da budu popunjena arhijerejska mesta u dve izuzetno značajne eparhije - Mitropolijama crnogorsko-primorskoj i zagrebačko-ljubljanskoj - biće jedan od prvih važnih zadataka Srpske crkve predvođene novim patrijarhom Porfirijem.

Izbor dvojice mitropolita, kako se ističe u crkvenim krugovima, zadatak je tek nešto nižeg ranga od izbora crkvenog poglavara.

Ova vrsta kadrovskih pitanja naći će se među prvim stavkama u agendi patrijarha Porfirija.

Dolaskom na čelo SPC on je suočen sa velikim brojem nerešenih pitanja i problema, koji su se posebno umnožili tokom poslednjih meseci epidemije. Najviše telo SPC, u redovnom sastavu nije se sastajalo još od maja 2019. godine, pa veliki broj značajnih tema čeka termin za raspravu i donošenje odluka.

Prvi potpisi zelenim mastilom - rezervisanim za prvojerarha - biće stavljeni na takozvana mirna pisma adresovana na patrijarhe svih priznatih pravoslavnih crkava. Ovim tipskim i svečanim aktom Srpska patrijaršija obaveštava sestrinske crkve o njenom novom patrijarhu. Uzvratna pisma, koja su takođe obojena formom i svečanim tonom, imaju snagu priznanja njegove legalnosti i legitimnosti u pravoslavnom svetu.

Njegova svetost, Sveti sinod, kao i SPC u celini imaće lep, ali i izazovan zadatak da tokom ove godine - ukoliko epidemiološka situacija dozvoli - organizuje čin ustoličenja srpskog prvojerarha u Pećkoj patrijaršiji. Manastir kod Peći drevno je sedište Srpske crkve i čin ustoličenja ima izuzetno važan duhovni i simbolički značaj.

U SPC ističu da će u slučaju kosovskog čvora, ali i drugim svetovnim pitanjima, novi patrijarh biti čovek kontinuiteta crkvene politike koju je utemeljio njegov prethodnik Irinej. U episkopskim krugovima Porfirije se smatra za pomiritelja, čoveka dijaloga i podizanja mostovima među ljudima.

U kalendar patrijarha Porfirija narednih dana biće upisan veliki broj događaja koji ga čekaju ove i sledeće godine. Pored organizacije i pripreme majskog Sabora i izbora dvojice mitropolita i episkopa takođe upražnjene valjevske episkopije, Njegovu svetost čekaju posete eparhijama SPC u Srbiji i okruženju. Uobičajilo se da na početku "mandata" novi crkveni poglavar obiđe verni narod u eparhijama i u direktnom kontaktu sa njima obavesti se o situaciji i eventualnim problemima.

Nepisano, ali ustaljeno pravilo je da na početku mandata novi patrijarh poseti sve drevne pravoslavne patrijaršije, počev od prve među jednakima - Vaseljenske patrijaršije u Carigradu. Porfirijev odlazak u Carigrad, ukoliko do njega uopšte dođe zbog epidemiološke situacije, ali i napetosti koje vladaju u pravoslavnom svetu, za SPC imaće veliki značaj. Vaseljenski patrijarh Vartolomej najavio je nedavno svoj angažman u navodnom rešavanju statusa kanonski nepriznate makedonske crkve. Za Srpsku patrijaršiju ovo je pitanje od prvorazrednog značaja.

Bonus video:

(Espreso/Novosti online)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.