APOSTOLSKI ŽREB POGODIO ŽELJE VLADIKA: Koliko su glasova Porfirije, Irinej i Jefrem dobili na TAJNOM GLASANJU
SPC, Foto: Espreso

tajno glasanje

APOSTOLSKI ŽREB POGODIO ŽELJE VLADIKA: Koliko su glasova Porfirije, Irinej i Jefrem dobili na TAJNOM GLASANJU

Zatim se pristupilo glasanju pomoću izbornih lista, unapred pripremljenih i predviđenih po odgovarajućem formularu.

Objavljeno:

Novog patrijarha SPC, 46. po redu, dosadašnjeg mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija, na patrijaršijski tron je dovela ruka monaha Mateja iz manastira Sisojevac, koji je dobio čast da iz jevanđelja izvuče kovertu sa imenom jednog od trojice kandidata koji su u tajnom glasanju dobili natpolovičnu većinu glasova Izbornog sabora.

Pored Porfirija, kadidati za novog poglavara su, prema željama eparhijskih i vikarnih vladika sa pravom glasa, bili i Irinej Bački (74) i episkop banjalučki Jefrem (76), ali apostolskim žrebom je odlučeno da to bude najmlađi od njih, dosadašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (59).

Ko je dobio koliko glasova

Prema tradiciji, zvona beogradske Saborne crkve oglasila su da je izabran novi arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski, kako sada glasi Porfirijeva titula. On je, uz Irineja Bačkog i Jefrema, bio jedan od favorita i pre početka tajnog glasanja, kako je pisao "Blic", pa i nije iznenađenje što je iz ovog kruga određen poglavar.

Prema saznanjima “Blica”, Sveti duh je ovog puta takoreći "pogodio" želje vladika, jer je naslednik patrijarha Irineja, vladika Porfirije, dobio i najviše glasova tokom tajnog glasanja. Naime, 31 arhijerej je glasao za Porfirija, 30 je glasalo za Irineja Bačkog, a 25 za episkopa banjalučkog Jefrema.

Kako je izgledalo glasanje

Izborni sabor završen je posle nešto više od tri sata, a tekao je, kako opisuje izvor "Blica" iz SPC, "u atmosferi odgovornosti svih učesnika". Pre početka rada obavljeno je kratko savetovanje svih prisutnih članova Sabora i data su izvesna tehnička objašnjenja. Zatim je obavljena Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Svetog Save, gde se ovog puta održao Izborni sabor, a zatim i tradicionalni priziv Svetog duha. Taj čin neposredno prethodi samom Saboru.

Zatim se pristupilo glasanju pomoću izbornih lista, unapred pripremljenih i predviđenih po odgovarajućem formularu. Čitavo glasanje se, kaže naš sagovornik, "odvijalo veoma harmonično i bez ikakvog zastoja".

Ime svakog arhijereja koji je tokom tajnog glasanja dobio natpolovičnu većinu za apostolski žreb čitano je triput uzastopno: prvo bi ga pročitao predsedavajući Sabora, episkop sremski Vasilije, a zatim bi ga sa istog lista pročitali i dva overivača koje je za tu ulogu izabrao Sabor.

Кada je tajno glasanje završeno, pristupilo se izboru novog patrijarha apostolskim žrebom. Velika čast da iz Svetog jevanđelja u kripti Hrama Svetog Save izvuče jednu od tri koverte pripala je monahu Mateju iz manastira Sisojevac.

Posle završenog izbora tradicionalno je održano kratko blagodarenje, a novi patrijarh je primio čestitke svih članova Sabora.

Novi patrijarh biće i zvanično uveden u tron srpskih patrijarha kao 46. poglavar SPC na ustoličenju koje će biti obavljeno sutra (u petak), u beogradskoj Sabornoj crkvi, sa početkom u 9 časova. Svečani čin ustoličenja obaviće se i u Pećkoj patrijaršiji, ali datum će biti naknadno objavljen.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.