OSOBE KOJE SU PRIMILE DVE DOZE VAKCINE MOGU DA PRENOSE VIRUS: Dr Kisić rekla važnu stvar o IMUNITETU!
Vakcina protiv korone, Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

VAKCINA PROTIV KORONE

OSOBE KOJE SU PRIMILE DVE DOZE VAKCINE MOGU DA PRENOSE VIRUS: Dr Kisić rekla važnu stvar o IMUNITETU!

Ona je za TV K1 navela da je zbog toga važno da se nosi maska i posle vakcinacije, da bi zaštitili druge.

Objavljeno:

Osobe koje su primile dve doze vakcine i razvile imuni odgovor, u kontaktu sa virusom korona neće se razboleti, ali mogu da prenose virus, izjavile je danas epidemiolog i član Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević.

Ona je za TV K1 navela da je zbog toga važno da se nosi maska i posle vakcinacije, da bi zaštitili druge.

"Osoba koja je vakcinisana i ima antitela, u kontaktu sa virusom korona neće se razboleti ili neće imati klinički manifestnu formu bolesti. Izvesno je da će u respiratornom traktu, nosu, ustima, određeno vreme nakon infekcije da nosi virus. Ona se neće razboleti, ali može da prenosi virus. Nošenje maski zbog okoline itekako ima smisla", navela je Kisić Tepavčević.

Kako je istakla, Srbija ima razlog za optimizam jer vakcinacija ide dobro, ali da virus stalno upozorava da je tu, da nema mesta za opuštanje, jer je broj novozaraženih na dnevnom nivou juče bio oko 2.500.

"Mi imamo razloga za optimizam, idemo u dobrom pravcu, ali ne smemo da se opuštamo. Do sada smo se samo sklanjali, nosili masku, sada imamo priliku da nešto aktivno uradimo da krenemno u protivnapad sa vakcinom", navela je Kisić.

Da bi se sprečilo epidemijsko širenje bolesti, ističe, potrebano je da 60 do 70 odsto populacije razvije imunitet.

"Ne da bi virus nestao već da se ne javlja u epidemijskoj formi", rekla je ona i dodala da je za to potrebno da se vakciniše između 1,5 i dva miliona ljudi.

Na utakmmici Crvena Zvezda- Milan neće biti navijača, a Kisić kaže da je bila jedan od pobornika da je moguće da navijači budu na stadionu uz poštovanje mera.

"Međutim, ja nikada nisam bila na utakmici. Kolege su mi rekle da je nemoguće organizovati navijače da sede na svakom drugom sedištu, da nose maske... da kada vas ponese euforija, emocije, atmosfera da je sve drugačije", rekla je ona.

Navodi da je nepopularno posle skoro godinu dana govoriti o distanci, maskama, da se ne ide na zimovanje, da se ne putuje.

"Moje dete je možda jedino u razredu koje nije išlo na zimovanje i ljuta je na mene. Ali kada pričam sa kolegama koji rade u crvenoj zoni preumorni su, na izmaku snage. Jesam lekar, ali nikada nisam radila u crvenoj zoni. Treba probati koliko su to nehumani uslovi rada. Onda tim kolegama na Kriznom štabu postavi se pitanje da li bi trebalo popustiti mere", kaže Kisić.

Bonus video:

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.