MINISTARSTVO ZDRAVLJA DALO OBEĆANJE DA NEĆE UGASITI STUDENTSKE POLIKLINIKE: Studenti ne žele u DOMOVE ZDRAVLJA!
Studenti, Foto: Nebojša Mandić, Ilustracija

Akademci

MINISTARSTVO ZDRAVLJA DALO OBEĆANJE DA NEĆE UGASITI STUDENTSKE POLIKLINIKE: Studenti ne žele u DOMOVE ZDRAVLJA!

Dobili smo čvrsta uverenja da do toga neće doći

Objavljeno:

Ako Vlada Srbije usvoji predlog Ministarstva zdravlja - Masterplan optimizacije sistema zdravstvene zaštite, studentske poliklinike u Beogradu, Novom Sadu i Nišu biće ugašene, a kartoni akademaca prebačeni u domove zdravlja.

Ova najava izazvala je veliko nezadovoljstvo studenata, koji su odmah pokrenuli potpisivanje onlajn peticije protiv gašenja ove zdravstvene ustanove.

Predlog resornog ministarstva je na javnoj raspravi do 22. februara. Studenti su posebno revoltirani što se s njima niko nije konsultovao, već su za novine saznali iz medija. Pitaju kako će se, pored već postojećih pacijenata u domovima zdravlja, organizovati pružanje zdravstvene zaštite za više od 100.000 njih koji se školuju na najvećoj visokoškolskoj ustanovi - Univerzitetu u Beogradu.

Nakon objavljivanja nacrta Plana i nezadovoljstva akademaca, predstavnici Ministarstva zdravlja održali su u sredu posle podne sastanak o ovom dokumentu sa predstavnicima Omladinske mreže Srbije (OMS), uveravajući ih da studentske poliklinike neće biti ugašene. To je Tanjugu potvrdio predsednik OMS Danilo Potparić, koji je rekao da su oni protiv plana gašenja. On kaže da su na sastanku u kabinetu ministra zdravlja izneli svoje predloge i zašto

- Dobili smo čvrsta uverenja da do toga neće doći i da ćemo biti partneri u ovome da iznađemo rešenje koje će biti prihvatljivo i za studente i za državu i za Studentsku polikliniku - rekao je Potparić i dodao da im je najprihvatljivije da ostane sistem koji već godinama funkcioniše.

Rešenje koje će biti u interesu zdravstvenog sistema, ali i studenata, obećao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Stefoski.

U razgovoru za "Novosti", pre ovog sastanka i vesti da će problem ipak biti rešen, dr Marija Obradović, direktorka Zavoda za zaštitu studenata u Beogradu, potvrdila je da je predlogom Master plana predviđena integracija Studentske poliklinike u Beogradu sa Domom zdravlja "Vračar"

- Stacionar, koji radi u okviru poliklinike, trebalo bi da postane palijativni centar. Planom je predviđeno da se broj zdravstvenih ustanova smanji sa 313 na 117. Cilj Masterplana je poboljšanje zdravstvene zaštite građana. Međutim, mislim da se to ne odnosi na studente, oni više gube nego što dobijaju - rekla je dr Obradović.

Poliklinike u Novom Sadu i Nišu takođe bi trebalo da budu pripojene matičnim ustanovama primarne zdravstvene zaštite, čime bi organizovano lečenje studenata praktično prestalo da postoji. Nejasno je da li bi se klinike fizički preselile u domove zdravlja ili bi ostale u svojim objektima.

Pokrenuta je i onlajn peticija protiv gašenja studentskih poliklinika, od kojih je ona u Beogradu osnovana još 1948. godine.

- Ustanova je jedinstvena po mnogo čemu. Pioniri su u uvođenju inovacija, pokretanju rada različitih savetovališta, terenskom radu, postojanju stacionara - navodi se u peticiji.

U Beogradu ima oko 140.000 studenata iz cele zemlje. Godišnje se u Studentskoj poliklinici obavi 230.000 pregleda, 600.000 preventivnih i dijagnostičkih usluga. O zdravlju studenata brine 180 zaposlenih, a stacionar raspolaže sa 20 kreveta. Od otvaranja Savetovališta za HIV 1988. godine, u ovoj ustanovi je savetovano 128.000 korisnika, testirano 61.000, a otkriveno 638 obolelih. Za akademce su redovni i sistematski pregledi, kao i higijensko-epidemiološki nadzor objekata za kolektivni smeštaj, terenski rad, briga o stranim studentima.

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.