DANAS JE IZABRAN NOVI PATRIJARH: Porfirije je novi poglavar SPC! (VIDEO)
Hram Svetog Save, Foto: Espreso

BITAN DAN

DANAS JE IZABRAN NOVI PATRIJARH: Porfirije je novi poglavar SPC! (VIDEO)

Po proceduri prvo arhijereji biraju između sebe sve dok ne izaberu tri kandidata, a vreme za to nije ograničeno

Objavljeno: 15:00h

Sveti arhijerejski Sabor SPC na kome će biti izabran novi patrijarh SPC, 46. po redu, počeo je u kripti Hrama Svetog Save u 12 sati.

Sutra u 9h u Sabornoj crkvi će se odviti uvođenje novog patrijarha u tron.

15.35 - Porfirije je novi patrijarh srpski!

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije novi je patrijarh srpski!

15.24 - Vladika Jefrem treći kandidat

Vladika banjalučki Jefrem treći je kandidat za novog patrijarha! On je u trećem krugu dobio 25 glasova. U prvom krugu mitropolit Porfirije dobio je 31 glas, a u drugom vladika Irinej 30 glasova.

Sve ostale vladike dobile su tokom glasanja znatno manju podršku članova Sabora.

15.16 - Porfirije i Irinej prošli u prvom i drugom krugu glasanja, čeka se treći kandidat!

Kako Informer ekskluzivno saznaje, u prvom krugu glasanja za novog patrijarha, natpolovičnu većinu glasova Sabora dobio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, dok je u drugom krugu izabran vladika bački Irinej. U toku je pauza, a glasanje će biti nastavljeno odmah posle nje.

Kako takođe saznajemo, najviše glasova članova Sabora, pored Porfirija i Irineja, dobili su vladike Fotije zvorničko-tuzlanski i Jefrem banjalučki.

14.09 - Samo jedan vladika dobio natpolovičnu većinu u prvom krugu

Kako Informer saznaje, u prvom krugu glasanja natpolovičnu većinu dobio je samo jedan od vladika i tako ušao u "prvu kovertu" koja će ići u Apostolski žreb.

Naši izvori iz Hrama nisu hteli da nam kažu ko je episkop koji je prvi "izglasan". Glasanje se nastavlja sve dok još dvojica arhijereja ne dobiju natpolovičnu većinu glasova.

Kako su medji spekulisali i prema tvrdnjama poznavaoca prilika u vrhu SPC, najveće šanse da uđu u ove tri koverte imaju vladike Irinej (Bulović), kao i Porfirije, Jefrem, Teodosije i Joanikije.

Mada, uvek su moguća iznenađenja, jer patrijarha na kraju bira Duh Sveti. Ni patrijarh Pavle, ni patrijarh Irinej pre izbora za čelnika Crkve nikada nisu spominjani kao favoriti.

Za 15.00 časova predviđena je pauza Svetog arhijerejskog Sabora, a postoji i mogućnost da do tog vremena bude poznato ime novog patrijarha SPC.

14:00 - Počelo glasanje za novog patrijarha

U kripti Hrama Svetog Save gde je u toku radni deo Sabora počelo je glasanje za izbor novog patrijarha SPC.

12:00 - Počeo izborni Sabor

U kripti Hrama Svetog Save počeo izborni Sabor na kojem će SPC dobiti 46. Patrijarha.

Saboru prisustvuje 36 pod ukupno 39 episkopa. Zvona su oglasila početak sednice Sabora.

Policije nema u užem krugu oko Hrama, već se tu nalaze samo pripadnici privatnog obezbeđenja.

11:39 - Zatvoren je Hram

1 / 3 Foto: Espreso

10:56 - Završena Liturgija

Završena je Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Svetog Save. Vladike izlaze iz Hrama, pošto je proglašena pauza do podneva kada počinje radni deo Sabora.

Neka je blagosloven ovaj dan I početak Svetog Arhijerejskoj Sabora - poručio je u svojoj besedi mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

- Ovo je istorijski Sabor jer se prvi put održava pod svodovima Hrama Svetog Save. Neka Gospod usliši naše molitve za jedinstvo naše Crkve. Neka nas Sveti Sava inspiriše Duhom Svetim da izaberemo patrijarha srpskog - poručio je mitropolit.

9:40 - Posle Liturgije kraća pauza

Sveta arhijerejska liturgija trajaće do 11 časova, posle čega će biti služena molitva Priziva Svetog Duha. Nakon toga biće napravljena kraća pauza. Vladike će potom, bez prisustva javnosti sići u kriptu Hrama gde će početi radni deo izbornog Svetog Arhijerejskoj Sabora SPC. Očekuje se da patrijarh bude danas izabran.

9.00 - Počela Liturgija

Liturgiju služi mitropolit dabrobosanski Hrizostom, predsedavajući Svetim arhijerejskim Sinodom, koji je od smrti patrijarha Irineja obavljao dužnost čuvara patrijaršijskog trona, uz sasluženje arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Na Liturgiji su među ostalima vladika bački Irinej, episkop Porfirije, remezijanski Stefan, episkop vranjski Pahomije, vladika nemački Grigorije, budimljansko nikšići Joanikije, zvonačko tuzlanski Fotije, mileševski Atanasije Raketa, vladika šumadijski Jovan, timočki Ilarion, a do sada u Hram nisu došli episkop šabački Lavrentije zbog bolesti, australijsko novozelandski Siluan i episkop zapadno američki Maksim.

Vrh SPC je zbog diskrecije u kojoj se održava Izborni sabor odlučio da se Sveta arhijerejska liturgija na početku zasedanja održi iza zatvorenih vrata.

Sinod SPC
foto: Espreso

Ovo će biti prvi put da se Sabor održava na nekoj lokaciji van Patrijaršije, a kao razlog za to što je izabran Hram Svetog Save je pandemija kovida i pogodniji uslovi koji postoje u ovom velikom prostoru da bi se sprovele mere zaštite.

Sinod SPC
foto: Espreso

Saborom će predsedavati episkop sremski Vasilije, zato što je episkop šabački i administrator Eparhije valjevske Lavrentije hospitalizovan u Kliničkom centru Srbije.

Sinod SPC
foto: Espreso

Kandidati za patrijarha mogu biti svaki od 30 arhijereja sa najmanje pet godina eparhijske službe, a pravo da glasa ima njih 39, koliko Sabor broji članova.

Izbor patrijarha
foto: Espreso

Po proceduri prvo arhijereji biraju između sebe sve dok ne izaberu tri kandidata, a vreme za to nije ograničeno.

Uslov za izbor je nadpolična većina prisutnih vladika. Po izboru tri kandidata njihova imena se stavljaju u jevanđelje iz koga koverat sa imenom izvlači monah iz nekog manastira za koga vlada mišljenje da je veliki duhovnik.

Mitriopolit dabrobosanski i čuvar patrijaršijskog trona SPC Hrizostom kao zanimljivost ističe da je patrijarh Pavle posle devetog glasanja ušao kao treći kandidat u uži izbor trojice.

Izbor patrijarha
foto: Espreso

"Mi iskažemo svoju volju, a Bog će reći ko će biti", navodi Hrizostom.

Izbor dolazi posle tri meseca od upokojenja patrijarha Irineja, kako je i po ustavu Crkve predviđeno.

Hram Svetog Save
foto: Espreso

Radni deo Sabora, na kome će se birati novi, 46.patrijarh, počeće u tačno u podne.

Večera u zgradi Patrijašije zakazana je za 19 sati, što znači da će vladike imati šest i po sati za glasanje za novog poglavara SPC.

Bonus video:

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.