KLINIČKE SLIKE PACIJENTA SVE TEŽE Amputirane noge, razorena pluća, infarkt srca! Srpski lekari o posledicama korone
Dr Tatjana Adžić Vukičević, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

JEZIVO

KLINIČKE SLIKE PACIJENTA SVE TEŽE Amputirane noge, razorena pluća, infarkt srca! Srpski lekari o posledicama korone

Pored ovih najekstremnijih slučajeva, u kojima se pacijentima odstrane ekstremiteti, na udaru korone najviše se nalaze respiratorni organi

Objavljeno: 23:37h

Amputirane noge, razorena pluća, infarkt srca, neki su od najgorih posledica korona virusa čiji su svedoci i domaći lekari.

Direktorka Kovid bolnice Batajnica dr Tatjana Adžić Vukičević kaže da su kliničke slike pacijenata sve teže, i da je kod određenog procenata moralo da dođe i do amputacija ekstremiteta.

- Primetili smo da smo po otvaranju bolnice imali dve trećine muškaraca među pacijentima, a sada imamo polovinu muškaraca i polovinu žena. Kliničke slike su sve teže u smislu razvijanja akutnih tromboza, bilo venskog bilo arterijskog sistema, koje su kod značajnog broja bolesnika rezultovale i amputacijom ekstremiteta - istakla je dr Adžić Vukičević.

Na žalost, ovo nije prvi ovakav slučaj, već smo slične situacije imali i ranije. Prema statistici, gotovo jedna trećina obolelih od kovida stekne probleme sa krvnim ugrušcima što u značajnoj meri uzima udela u smrtnosti pacijenata. Početkom ove godine, u istoj toj bolnici samo u razmaku od 15 dana, čak dva pacijenta morala su na amputaciju.

Do toga je došlo zbog začepljenja krvnih sudova, koji u opasnijim slučajevima mogu završiti uklanjanjem ekstremiteta. U ne tako retkim situacijama, koagulacija može biti znatno opasnija od upale pluća.

Pluća na ivici razaranja

Pored ovih najekstremnijih slučajeva, u kojima se pacijentima odstrane ekstremiteti, na udaru korone najviše se nalaze respiratorni organi. Nedavo smo objavili i slučaj potpuno zdravog čoveka od 40 godina kome su pluća praktinčno razorena, o čemu je dr Slavica Plavšić pričala za "Blic".

Ona je navela da je situacija sa pomenutim pacijentom bila izuzetno neobična. Naime, pacijent na pragu pete decenije se mesec dana lečio od kovid 19 infekcije, posle čega je pušten na kućno lečenje. Novi problemi krenuli su tri dana kasnije, kada je utvrđeno da mu je pukla plućna maramica.

- Tri dana posle otpusta iz bolnice, osetio se loše. Pacijent se javio u bolnicu iz koje je otpušten i tu je utvrđeno da mu je pukla plućna maramica sa desne strane. Odmah je urađena torakalna drenaža i data odgovarajuća terapija - ispričala nam je doktorka.

Međutim, dolazi i do pucanja plućne maramice i sa leve strane i razvija se obostrani pneumotoraks.

- To je ozbiljno stanje koje životno ugrožava pacijenta. Na sve to stvorile su se i gnojne šupljine u plućima, a zatim se razvila i sepsa. Ovakvo stanje, zahteva hitnu intervenciju grudnog hirurgau, što je u epidomiološkoj situaciji teško izvodljivo - kaže dr Plavšić.

Bolnica, Doktor, Pluća, Rendgen, Koronavirus
foto: EPA / RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/HANDOUT

Ni mladi nisu pošteđeni

Zastrašujuće zvuči podatak da su neke od najtežih posledica imali mladi ljudi, koji su svega nekoliko dana pre prvih simptoma virusa bili potpuno zdravi. U batajničkoj bolnici krajem prošle godine preminuo je momak od 21 godine, koji nije imao pridruženih bolesti, ali je bio gojazan, što je prema rečima direktorke kovid bolnice u Batajnici dr Tatjajne Adžić Vukičević veoma važan faktor.

- Mladić od svega 21 godinu izgubio je bitku s koronom 31. decembra, 15 minuta pred ponoć. Uprkos svim našim naporima, dečko koji je rođen 1999. i koji je bio na respiratoru je, nažalost, preminuo. Pre nego što je dobio koronu nije imao nikakve bolesti, ali je bio vrlo gojazan. Gojaznost je baš veliki problem kod kovida, a istraživanja će tek utvrditi zašto je to tako - rekla je direktorka batajničke bolnice.

Srce na udaru

Još neke od teških posledica koje ostavlja ovaj surovi virus su i oni kardiovaskularne prirode. Kratak dah, bol u grudima, osećaj lupanja ili preskakanja srca, izražen fizički zamor, oticanje nogu, samo su neki od simptoma.

Da stvar bude još surovija, u deficitu smo sa jasnim naučnim objašnjenjima zašto je to tako. Zdravstveni radnici često se susreću sa potpuno novim simptomima, koje moraju da rešavaju "ad hoc".

Zabrinjavajuć je podatak o trombogenom efektu kovid infekcije, gde se navode tromboembolijske komplikacije u koje nažalost spada i infarkt miokarda čak i kod mlađih pacijenata. Svi ovi podaci nedvosmisleno potvrđuju da je kovid 19 ozbiljno oboljenje pluća, ali i srca i u tom smislu se treba rukovoditi u lečenju i kasnijem praćenju obolelih.

Za sada najveći udar u organizmu trpi respiratorni sistem, koji usled mnogobrojnih faktora variraju od blažih oblika pa sve do zapalenja pluća, koje može kulminirati smrtnim ishodom pacijenata.

Bonus video:

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.