DOKTORKA RAKOČEVIĆ JE BITKU SA KORONOM IZGUBILA NA SRETENJE: Reči Igumana Mihaila na pomenu srce stežu!
Foto: Foto Kurir

DOKTORKA HEROJ

DOKTORKA RAKOČEVIĆ JE BITKU SA KORONOM IZGUBILA NA SRETENJE: Reči Igumana Mihaila na pomenu srce stežu!

Bitku s koronom izgubila je na božićno jutro, a na Sretenje, na pomen, došli iz cele Srbije, kao i iz Crne Gore, svi koji su plemenitu doktorku voleli i poštovali

Objavljeno:

Cveće, sneg i slika voljene dr Sonje Rakočević (47), pedijatra na grobnici u Sušici na Kosovu i Metohiji, u porti crkve Sveti Dimitrije, gde je danas održan četrdesetodnevni pomen doktorki heroju.

Bitku s koronom izgubila je na božićno jutro, a na Sretenje, na pomen, došli iz cele Srbije, kao i iz Crne Gore, svi koji su plemenitu doktorku voleli i poštovali.

- Dok je god bila ovde sa nama u telesnom obliku imali smo jednog ozbiljnog druga, sestru i lekarku koja je na svaki poziv reagovala, na sve ono što smo tražili od nje. Činila je i nije se štedela. I upravo ta njena neštedeća ljubav i njeno trudbeno delanje, naročito za decu koju je neizmerno volela, jeste ono što nas je okupilo danas - rekao je iguman manastira Sveti Arhangeli kod Prizrena otac Mihailo.

On je kazao da nisu očekivali da će Božić proslaviti ovako kako su proslavili.

Ali Gospod bira puteve, svi smo toga svesni. Nikome od ljudi, koji smo deo ove porodice, nije lako da kaže da će biti lako bez nje. Sa Gospodom i sa nebeskim silama i anđelima verujemo da će i dalje da nam pomaže, da nam se nađe kad nam bude potrebno. Neka je laka zemlja Sonji našoj, neka je Gospod primi u naručje - rekao je otac Mihailo.

U ime porodice govorila je profesorka ruskog jezika Mitra Reljić, koja i danas živi u Prištini, među retkim Srbima koji su ostali.

- Sretenje gospodnje počelo se proslavljati u davno vreme, još za Justinijana kada je kuga odnosila na hiljade života dnevno. Kuga najnovijeg veka odnela je i tebe, na Božic, izjutra, uz poj liturgije kako bi nas danas, četrdeseti dan po Hristovom rođenju dočekala ovde, pored svetoga hrama, od Boga izmoljenog, kako reče tvoj životni saputnik Živojin Rakočević - počela je Mitra i dodala:

Doktorka Rakočević
foto: Foto Kurir

- Ne boj se za Dimitrija i Simonidu. Tvoja od malena pričešćivana i verom krepljena čeda, imaće ko da nauči, ako ponešto za ovih četrdeset dana nisu sami spoznali. Ne da se liše bola, jer bol je naša stalna svečanost. Od tvog odlaska, priznajem, zaboli relativizacija herojstva, bezmalo kao i zločinstva. Među herojima koji nisu umeli da odstupe, draga naša Sonja si i ti. U borbi za zdravlje, dostojanstvo, slobodu na našoj svetoj zavetnoj zemlji. I baš kao onaj mlađani ruski vojnik i poeta Zahar Gorodiljski, veli Mitra, pala si unapred, a ne unazad.

- Treba zapamtiti da će 158 santimetara, koliko si visoka, i tvoj pad biti uračunato u kosovskometohijsku slobodu, kad je dočekamo. Ostaje nam utešno saznanje da si nakon opake bolesti, napokon, ozdravila i da tvoje telo danas i ovde mirno počiva. A tvoja duša, verujem, gore je među devojačkim negde uz svetu novomučenicu Bosiljku pasjansku, tvoju pomoravku, jer na ovom si svetu bila kao blagi dan i čista kao detinja suza.

Bonus video:

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.