ZAŠTO MENE JOŠ NISU ZVALI? Veliki broj građana je podneo zahtev za vakcinaciju, a još uvek čeka na poziv!
Građani, Foto: EPA / CESARE ABBATE

vakcinacija

ZAŠTO MENE JOŠ NISU ZVALI? Veliki broj građana je podneo zahtev za vakcinaciju, a još uvek čeka na poziv!

Podsetimo da su trenutno u Srbiji dostupne tri vrste vakcina

Objavljeno:

Veliki broj građana starijih od 65 godina učestalo se javlja našoj redakciji jer, kažu, već izvesno vreme čekaju na poziv za vakcinaciju protiv korna virusa, za koju su se, kako tvrde, uredno prijavili još odavno.

Svi imaju isto pitanje: "Zašto mene još nisu zvali?". Osim toga, kako dodaju, svesni su da su se vakcinisali i mnogo mlađi od njih, pa im nije jasno zašto nisu i oni kada po godinama spadaju u prioritetnu grupu.

U nameri da razjasnimo ovu nedoumicu obratili smo se Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

"Generisanje spiskova ide automatski"

Na niz naših pitanja vezana za ovu "problematiku", iz ovog Instituta su nam odgovorili da se "generisanje spiskova iz baze prijavljenih osoba za vakcinaciju preko E-uprave vrši automatski".

Kako dalje objašnjavaju, to se radi "na osnovu unetih parametara prilikom prijave, definisanih prioriteta i dostupnosti vakcine, pa samim tim i selekcija ispitanika zavisi od toga".

Oni još kažu da "imajući i vidu da su određene količine vakcina sukcesivno dostupne i kako organizacija vakcinacije zahteva velike logističke kapacitete, nije moguće u kratkom vremenskom periodu sprovesti imunizaciju svih koji su iskazali zainteresovanost".

Naglašavaju, međutim, da će se "svakako sve osobe, koje su izrazile zainteresovanost, vakcinisati u narednom periodu", ali koji je to period ne mogu da preciziraju.

Za sada ne postoji broj za proveru

Na pitanje "Blica" da li građani preko nekog broja telefona ili mejla mogu da provere kada će biti pozvani na vakcinaciju, iz "Batuta" napominju da za sada ne postoji kontakt telefon ili mejl adresa opredeljeni za tu svrhu.

Ono što preporučuju, jeste da oni koji nisu pozvani na vakcinaciju, provere svoje prijave odnosno, podatke koje su naveli, i utvrde da li je kontakt telefon ispravno napisan, da li su bolesti od kojih boluju navedene i slično.

Podsetimo da su trenutno u Srbiji dostupne tri vrste vakcina a to su "Fajzer-Biontek", zatim "Sputnjik" ruskog poizvođača, i kineska "Sinofarm".

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.