DA LI JE ZIMI DOŠAO KRAJ? Meda Medeni izažao iz svoje jazbine na Sretenje, dok se Goca nije usudila na taj korak!
Medved, Foto: Youtube printscreen

VEROVANJE

DA LI JE ZIMI DOŠAO KRAJ? Meda Medeni izažao iz svoje jazbine na Sretenje, dok se Goca nije usudila na taj korak!

Vremenske prilike se prognoziraju na osnovu toga kako reaguju medvedi

Objavljeno:

Ako na Sretenje medved izađe iz pećine, prema narodnom verovanju, vidi svoju senku i vrati se u jazbinu, zima će trajati još šest nedelja, ali ako nastavi da traži hranu posle dugog sna, znači da uskoro stiže proleće, što nam ove godine na severu zemlje poručuje i medved Medeni.

Međutim, stanovnik Zoološkog vrta na Paliću nije jedini vesnik proleća i narodni meteorolog, već su sve oči uprte i u medvedicu Gocu, od koje nema nit raga, ni glasa, iako su svi stanovnici Zoološkog vrta odavno budni.

Čini se da se zima ipak ne da.

Medeni, medved, i mečka Goca potvrđuju da se ove godine zima ne šali, i da čak i kada popušta i sunce zasija, greje zubato.

Medeni je danas ipak radoznalo šetao, što čini gotovo svakodnevno, dok se Goca nije odazivala ni na pozive timaritelja.

U palićkom Zoo vrtu kažu da je, prema narodnim verovanjima, Sretenje dan kada se susreću zima i proleće i kada se medvedi bude iz dubokog zimskog sna.

Vremenske prilike se prognoziraju na osnovu toga kako reaguju medvedi po izlasku iz svojih jazbina. Ako medved ugleda svoju senku, uplaši se i vrati u jazbinu, zima će potrajati još, a ako ne bude video svoju senku i nastavi da traga za hranom, to je znak da je proleće na pragu – kažu u vrtu, i objašnjavaju da jedni od najomiljenijih stanara životinjskog carstva na severu zemlje ipak nisu najpouzdaniji vesnici proleća.

Naime, ni Medeni, ni Goca, nemaju zimski san zato što zime više nisu hladne kao što bi bile u njihovom prirodnom okruženju. Osim toga, u zoološkim vrtovima medvedi nemaju razlog zašto bi čuvali hranu jer je dobijaju svakodnevno i zbog toga nemaju ni hibernaciju.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.