PORAŽAVAJUĆE: Broj Srba koji nemaju završenu osnovnu školu je zasita prevelik
Alarm za uzbunu, Foto: EPA

STRAŠNO

PORAŽAVAJUĆE: Broj Srba koji nemaju završenu osnovnu školu je zasita prevelik

Među nepismenima, najviše je starijih iznad 70 godina, uglavnom su to žene koje žive na selu

Objavljeno:

Svako ko je završio četiri razreda osnovne škole, ali i onaj ko ume da piše ili pročita običan tekst iz svakodnevnog života, smatra se pismenim, kažu statističari.

Ipak, više od 850 hiljada Srba nema završenu osnovnu školu, dok svaka peta osoba nema ni srednjoškolsko obrazovanje, podaci su poslednjeg popisa stanovništva iz 2011.godine.

Iako star, podatak da 14 odsto populacije u našoj zemlji nema završenu osnovnu školu, alarm je za uzbunu. Ova brojka deluje poražavajuće, ali je realna slika ipak malo drugačija.

-To su uglavnom lica koja imaju nepotpuno završenu osnovnu školu, tj. četiri razreda, jer u vreme kada su se oni školovali ona je toliko iI trajala – kaže Ljiljana Đorđević načelnica odeljenja za popis stanovništva u RZS-u.

Među nepismenima, najviše je starijih iznad 70 godina, uglavnom su to žene koje žive na selu. Među mlađima nepismenost je retka.

Svest da nam je osnovno obrazovanje nasušna potreba, izuzetno je niska.

-U razgovoru sa tim ljudima često se dođe do njihovog pitanja: ‘šta će meni to?’ – kaže professor pedagogije na Filozofskom fakultetu Radovan Antonijević i dodaje da je širenje svesti o važnosti obrazovanja preko medija jedino rešenja.

U oktobru tekuće godine planirano je izvođenje novog popisa stanovnistva.

Profesori savetuju da obrazovanju treba prići sistemski i na duge staze, u suprotnom statističke brojke biće nam sve gore i gore.

OVDE MOŽETE GLEDATI KURIR TV UŽIVO

(Espreso/Kurirs.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.