PRETE NAM STROGE MERE! Na terenu 1.500 milicajaca i inspektora, "češljaju" sve redom
Korona vesti, Foto: Printscreen/Youtube

korona vesti

PRETE NAM STROGE MERE! Na terenu 1.500 milicajaca i inspektora, "češljaju" sve redom

Ističe da će ovih dana "pod lupom" posebno biti ugostiteljski objekti i turistički centri

Objavljeno:

Disciplina je popustila, građani su se opustili, a medicinski deo Kriznog štaba izražava zabrinutost i poručuje da je izvesno pooštravanje mera ukoliko broj pozitivnih i hospitalizovanih nastavi da raste.

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković kaže za RTS da će inspektori na terenu preduzimati rigorozne mere.

Intervencije na Kopaoniku

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković kaže da je u petak uveče bilo intervencija na Kopaoniku.

"Sanitarni inspektori su posebno angažovani ovih dana i neće imati državni praznik, moraće da rade", ističe Stamenković.

Ističe da će na terenu ovih dana biti preko 1.500 ljudi, uključujući oko 1.000 komunalnih milicionara i inspektora lokalnih samouprava.

"Sva pravna lica koja budu kontrolisana, svi preduzetnici, moraće da se suoče sa odgovornošću i sa izuzetno rigoroznim merama koje će inspektori preduzimati na terenu, bez ikakvog izuzetka", naglašava Stamenković.

Kaže da je za tri i po meseca sprovedeno preko 270.000 nadzora, preko 1.870 izrečenih prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od oko 79 miliona dinara.

Pod lupom ugostiteljski objekti i turistički centri

Ističe da će ovih dana "pod lupom" posebno biti ugostiteljski objekti i turistički centri.

"Moja poruka svim preduzetnicima je da korona redari moraju da rade svoj posao i da korisnici usluga treba da znaju i da ih neko podseti na mere, jer kada inspektor dođe više nema upozoravanja", kaže Stamenković.

Najrigoroznija mera koja može biti izrečena jeste zatvaranje objekta na 72 sata nakon pražnjenja.

"Onaj ko pruža usluge je dužan da te usluge drži u zakonskim okvirima. Osim nošenja zaštitnih maski, korišćenja dezinfekcionih sredstava i poštovanja distance, najvažnija stvar je dozvoljeni broj korisnika", navodi Stamenković.

Građani kršenje mera mogu da prijave na broj telefona 064/88-11-405.

Medicinski deo štaba o pooštravanju mera

Da se razmišlja o pooštravanju mera, upozorili su juče dr Predrag Kon i dr Branislav Tiodorović.

- Uveliko se razmišlja o zaoštravanju mere, ali nemamo podatke da je vreme za to - rekao je juče dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona na pres konferenciji tog tela.

- Videćemo koje mere mogu da budu pooštrene. Videćemo posle ovog praznika kako smo se ponašali. To ćemo znati tek u nekom narednom periodu, jer se za pranike manje ljudi testira, isto kao i vikendom - rekao je dr Kon odgovarajući na pitanja novinara.

Dr Tiodorović pomnje i zatvaranje kafića i restorana tamo gde je situacija kritična.

- Ako broj zaraženih ne bude počeo da pada i mere i dalje ne budu poštovane, Krizni štab će dodatno skratiti radno vreme ugostiteljskih objekata i tržnih centara, a u onim mestima gde brojke budu enormno rasle, poput Vranja, moguće je i zatvaranje svih restorana i kafića - rekao je prof. dr Branislav Tiodorović, član kriznog štaba.

On je za juče Kurir rekao da u situaciji kada svakodnevno imamo oko 2.000 novozaraženih, kada se bolnice opet pune, a tek nam slede četiri neradna dana oko Sretenja, samo možemo razgovarati o još restriktivnijim merama.

- U onim lokalnim sredinama gde raste broj pozitivnih i obolelih, poput Vranja, razmatra se mogućnost, ukoliko se trend porasta ne zaustavi i ne kontroliše, moguće je i zatvaranje ugostiteljskih objekata. A medicinski deo kriznog štaba je za još rigoroznije mere na nivou cele Srbije ako se situacija ne dovede pod kontrolu. Broj novozaraženih treba izrazito da padne, za početak da bude trocifren - navodi prof. Tiodorović i dodaje da sledeća sednica kriznog štaba još nije zakazana, te se ne zna kada će tačno biti.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.