ŠTA AKO SE IZGUBITE NA PLANINI? Gorska služba spasavanja ima KORISNE SAVETE!
Gorska služba za spašavanje, Foto: printscreen/youtube

prvi da pomognu

ŠTA AKO SE IZGUBITE NA PLANINI? Gorska služba spasavanja ima KORISNE SAVETE!

Ukoliko se izgubite na planini obavezno nađite zavertinu, dok tempo kretnje po snegu ne bi trebalo da bude brz kako se ne biste znojili, ali ni prespor da se ne biste ohladili

Objavljeno:

Kako je danas saopšteno od strane Gorske službe za spašavanje, zbog predstojećih praznika i očekivanog većeg broja turista na planinama Gorska služba spasavanja Srbije povećaće i broj spasilaca koji dežuraju. Na Kopaoniku, Zlatiboru i Staroj planini, od sutra pa sve do narednog vikenda, dežuraće više od 30 spasilaca.

Iz GSS takođe apeluju na sve posetioce planina u narednom periodu da se pre svega dobro pripreme za zimske uslove, nisku temperaturu i veliku količinu snega koja je najavljena za naredne dane.

- Pre svega inforimišite se kod nadležnih službi o stanju i prohodnosti puta ka željenom planinskom predelu. Važno je obratiti pažnju i na dovoljno goriva u rezervoaru, kao i napunjenu bateriju mobilnog telefona, dovoljno hrane, vode, ćebe i dodatnu odeću. U zimskim uslovima vozači bi trebalo da ponesu i određene količine peska koji se baca ako se auto zaglavi.

Kako biste se uspešno izborili sa hladnoćom i snegom na planinama saveti Gorske službe spasavanja su da odeća ni obuća ne smeju da stežu, u protivnom će se zaustaviti cirkulacija krvi i doći će do brzog pothlađenja i promrzlina. Takođe, spoljašnji sloj odeće treba da bude od materijala koji ne propušta vetar i vlagu. Idealno bi bilo da je to neki materijal koji omogućava da telo diše, da se vlaga od tela filtrira ka spoljašnjoj sredini pri čemu sprečava spoljašnju vlagu da prodre unutra.

Ukoliko se izgubite na planini obavezno nađite zavertinu, dok tempo kretnje po snegu ne bi trebalo da bude brz kako se ne biste znojili, ali ni prespor da se ne biste ohladili, s obzirom na činjenicu da snežna podloga i vetar snižavaju telesnu temperaturu. Najbolje je hodati umerenom brzinom - upozoravaju iz Gorske službe spasavanja.

Dalje navode da bi trebalo poneti korisne stvari koje staju u džep, poput sveće upaljača, pištaljke, baterisjke lampe, napunjenog mobilnog telefona, čokolade ili nekog drugog slatkiša, peroreza i astrofolije.

Podsećaju da je GSS dobrovolјna i neprofitna organizacija čiji je osnovni cilј pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima. Osnovana je 1952. godina, a danas je sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci i skijaši.

- U svojim redovima služba ima lekare, doktore nauka, inženjere, pripadnike vojske, specijalnih jedinica policije, studente... - ističu u svom saopštenju.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.