POSETA ČEŠKOG PREMIJERA SRBIJI JE BILA VAŽNIJA NEGO ŠTO SMO MISLILI: Vašington post piše o detaljima
Andrej BABIŠ i Ana Brnabić, Foto: Foto: Printsreen, Zorana Jevtić

šou

POSETA ČEŠKOG PREMIJERA SRBIJI JE BILA VAŽNIJA NEGO ŠTO SMO MISLILI: Vašington post piše o detaljima

On je nedavno posetio i Mađarsku, prvu zemlju EU koja je dala zeleno svetlo ruskim vakcinama i najavila nabavku kineskih

Objavljeno:

Premijer Češke Andrej Babiš posetio je Srbiju kako bi otkrio više o masovnoj vakcinaciji koju ta balkanska nacija sprovodi, piše Vašington post.

Babiš pokušava da nađe vakcine mimo zajedničkog programa nabavke u okviru zemalja EU, budući da je isporuka imunazicionog sredstva potpuno zakazala kada je reč o državama Zapada i tamošnjim farmaceutskim kompanijama.

On je nedavno posetio i Mađarsku, prvu zemlju EU koja je dala zeleno svetlo ruskim vakcinama i najavila nabavku kineskih.

Vašington post piše da je Srbija zahvaljujući ruskim i kineskim vakcinama postala druga zemlja Evrope po procentu vakcinisanih stanovnika, odmah iza Velike Britanije.

Brnabić i Babiš na sajmu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić upoznala je premijera Češke Andreja Babiša sa procesom vakcinacije na najvećem punktu, na Beogradskom sajmu gde se do sada vakcinisalo 58.577 građana, a najviše u jednom danu vakcinisalo se 8.170 ljudi.

Babiš se posebno interesovao za sam postupak davanja vakcine i njeno doziranje.

Brnabić je Babišu u Hali 3 na Sajmu, predstavila celokupan proces vakcinacije - od prijema građana, lekarskog pregleda, registracije koja služi da se jednom vakcinisani pozovu na revakcinaciju kada za to dođe vreme, do davanja vakcine.

Sa premijerima su Sajam obišli i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, državni sekretar i predsednik Nacionalnog koordinacionog tima za vakcinaciju Mirsad Ðerlek i direktor vladine Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

Brnabić je nakon razgovora sa Babišem, izjavila da je fokus dve delegacije zdravstvo, odnosno borba protiv korona virusa i da je trenutno najznačajnije pitanje masovna vakcinacija, dok je česki premijer istakao da su za njegovu zemlju značajna iskustva Srbije u borbi protiv kovida.

Srpska i češka ekspertska delegacija razgovarale su o sistemu za prijavljivanje e-Uprave za masovnu vakcinaciju, kao i utvrđivanju prioriteta u okviru masovne vakcinacije.

Češki premijer zahvalio na gostoprimstvu

Babiš je zahvalio na gostoprimstvu predsednici Vlade Ani Brnabić i istakao da je češka delegacija dobila veliki broj informacija o borbi protiv korona virusa.

- Hvala Ani Brnabić na gostoprimstvu. Srbi su vakcinisali već pola miliona stanovnika i na 2. su mestu u Evropi. Sa delegacijom stručnjaka za borbu protiv Kovida-19 smo u Srbiji dobili veliki broj zanimljivih informacija kako se sa ovom bolesti bore - naveo je Babiš na Tviteru po završetku posete, uz fotografije boravka u Beogradu.

Naveo je i da su češki stručnjaci detaljno proučili strategiju vakcinisanja u Srbiji.

- Vakcinišu kineskom i ruskom vakcinom, na raspolaganju imaju i Fajzer /BionTek i građani mogu da izaberu. Srbija je naš dugoročni važan partner i, isto, kao i kod drugih zemalja zapadnog Balkana, podržavamo njihovo članstvo u EU - napisao je Babiš.

On je ponovio i da je lično nekoliko puta aktivno istupio u Evropskom savetu sa predlogom da Srbija, u okviru rešavanja nelegalne migracije i bezbednosti Evrope, postane sastavni deo Šengena.

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.