LEDENA ZVER SA SEVEROISTOKA DOLAZI NA BALKAN! Čuveni meteorolog objasnio ŠTA NAS SVE ČEKA u narednim danima
Hladan talas dolazi, Foto: DHMZ

PROGNOZA

LEDENA ZVER SA SEVEROISTOKA DOLAZI NA BALKAN! Čuveni meteorolog objasnio ŠTA NAS SVE ČEKA u narednim danima

Dobro se utoplite ovih dana

Objavljeno:

Posle perioda toplog i gotovo prolećnjeg vremena, prognozama meteorologa, u noći sa srede na četvrtak na Balkan stiže ozbiljno zahladnjenje. Promena vremena, praćena padavinama, već je krenula u nekim delovima regiona, a glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula napominje da se valja prilagoditi dugonajavljivanoj jakoj, pa i nagloj promjeni.

- I to manje zbog mestimičnog snega, a više zbog osetnog pada temperature i hladnog vetra. Za februar ništa neobično, ali mnogima neugodno, posebno onima koji teže podnose hladnoću, kao i beskućnicima, i onima koji ne mogu biti u toplini svojih potresom uništenih domova, nego u kontejnerima, montažnim kućicama... - navodi Vakula.

- Temperatura vazduha bit će primetno niža ne samo od prošlih neuobičajeno toplih dana, ponegde čak i rekordnih, nego i od prosečnih vrednosti za sredinu februara. Noćnih i jutarnjih "minusa" neće biti samo širom kopnenog područja, nego i na većini Jadrana. Na kopnu će biti i celodnevnih "minusa", posebno u petak i subotu.

Osim pada temperature, osećanje hladnoće u nastavku ove nedelje, a i početkom sledeće pojačavaće i vetar - na kopnu često umeren i jak severni i severoistočni, i još više - na Jadranu posebno do nedelje većinom jaka bura s olujnim, ponegde i orkanskim udarima, najavljuje Vakula i podseća da je DHMZ još u ponedeljak objavio posebno saopštenje o ovoj žestokoj promeni vremena i doslovno preko noći zahladnjenju sa srede na četvrtak, nakon kojeg će ovo iznadprosečno toplo razdoblje zamijeniti suprotno - hladnije od proseka.

Kako je u Dnevniku Nove TV pojasnio meteorolog Darijo Brzoja, ovom prodoru hladnog vazduha prethodio je niz događaja koji su još početkom januara dali naslutiti da bi se ovakvo nešto moglo dogoditi.

- Prije otprilike mesec i po, primetili smo slabljenje polarnog vrtloga. Njega čine jake struje koje, pojednostavljeno, na neki način zadržavaju polarnu vazdušnu masu na severu, tamo gde joj je i mesto. Vrtlog je slabio jer se jedan pacifički anticiklon snažno gurao prema njemu, a viši slojevi atmosfere istovremeno su se pojačano zagrevali.

Sve skupa rezultiralo je poremećajem u cirkulaciji. Vazdušna struja počela je snažnije da meandrira, a hladni polarni vazduh, umesto na jednom mestu, na kraju se podelio u dve mase koje su se onda krenule razlevati prema jugu. Jedna od njih već ovih dana donosi nezapamćene minuse severnoj Americi, a druga se sa severa spušta preko evropskog kontinenta, objašnjava Brzoja.

Masa hladnog vazduha, zbog rotacije Zemlje, kreće se u smeru kazaljke na satu, što meteorolozi kažu anticiklonalno.

- Dolazeći sa severa ta masa skreće u desno, a nama onda ovde na Mediteranu dolazi iz smera severoistoka. Iz tog razloga, a zbog velikih minusa, popularno nosi ime Beast from the East, ili Zvjer s istoka. Nama će zver idućih dana doneti prilično hladno vreme, iako minusi srećom, neće biti kao drugde u Evropi i Americi gde se proteklih dana merilo i -35.

Kod nas za sad očekujemo do -10 ili malo niže, na kopnu, i to po noći i rano ujutro, dok će danju biti oko nule. Na moru male pozitivne vrednosti po danu, minusi po noći.

- Idućih nekoliko dana treba zaštititi biljke, pustiti vodu iz cevi tamo gde je to potrebno, gde može doći do smrzavanja, pobrinuti se i za životinje. A mi treba samo toplije da se oblačimo i pojačamo grejanje, a na otvorenom da se čuvamo ozeblina, poručio je Darijo Brzoja u Dnevniku Nove TV.

Bonus video:

(Espreso/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.