POBEDA! KROV NAD GLAVOM I SOLIDARNI GRAĐANI SPREČILI LICITACIJU STANA LIDIJE MOLNAR: Borba se nastavlja! (FOTO)
Lidija Molnar i sugrađani, Foto: Printscreen/Facebook/Združena akcija Krov nad glavom Novi Sad

svaka čast ljudi!

POBEDA! KROV NAD GLAVOM I SOLIDARNI GRAĐANI SPREČILI LICITACIJU STANA LIDIJE MOLNAR: Borba se nastavlja! (FOTO)

Lidija je pre tri decenije sklopila dogovor sa S.K. koji je prešao u starački dom, da kupi njegov dvorišni stan od tridesetak kvadrata...

Objavljeno: 16:10h

Solidarni građani i Združena akcija "Krov nad glavom" Novi Sad su sprečili danas licitaciju stana svoje sugrađanke Lidije Molnar.

Lepu vest objavili su i na svom Fejsbuk profilu:

- Solidarni građani i Združena akcija su sprečili licitaciju stana sugrađanke Lidije Molnar. Hvala svima što su bili uz Lidiju. Iako su se potencijalni kupci povukli kada smo im objasnili situaciju, samim tim je i licitacija propala, policija se ipak pojavila. Legitimisana je Lidija i nekoliko prisutnih. Borba se nastavlja, Lidija se ne predaje, a mi smo uz nju, naveli su iz Krova.

Solidarni građani i Združena akcija su sprečili licitaciju stana sugrađanke Lidije Molnar. Hvala svima koji su bili...

Posted by Združena akcija Krov nad glavom Novi Sad on Среда, 10. фебруар 2021.

Podsetimo, Lidija je pre tri decenije sklopila dogovor sa S.K. koji je prešao u starački dom, da kupi njegov dvorišni stan od tridesetak kvadrata.

– Nije bilo struje ni vode, kupatila, stolarija je bila propala, podovi takođe. Nije ni čudo jer je taj stan i još šest u tom dvorištu u Ulici Danila Kiša 36 izgrađeni su 1930. godine, priča Lidija. Tek aprila 2011. sklopili su kupoprodajni ugovor overen u Opštinskom sudu. Lidija je potom sa jednom stambenom zadrugom sklopila ugovor prema kojem je ustupila dvorišni stan, kao i ostali stanari u tom dvorištu, pa je na toj adresi izgrađena šestospratnica u kojoj je Lidija trebalo da dobije stan iste kvadrature. Opštinski sud u Novom Sadu je, međutim, po tužbi Centra za socijalni rad, čiji je štićenik bio S.K. poništio kupoprodajni ugovor Lidije i S.K. uz obrazloženje da je falsifikovan potpis S.K. na ugovoru.

Lidija Molnar
foto: Printscreen/Facebook/Združena akcija Krov nad glavom Novi Sad

On umire 2011. godine, a njegova imovina pripada državi, jer nema naslednika. Novoizgrađeni stan čeka vlasnika dok se ne završe sudski sporovi. Nejasno je zašto država kao naslednik S.K. imovine nije zatražila da uđe u posed novoizgrađenog stana, nego je tužila Lidiju za nadoknadu štete.

Uz nju i dvoje vlasnika zadruge i zadrugu kao pravno lice. Inače, stambena zdruga odlazi u stečaj 2013. godine, a posle osam godina Privredni sud u Novom Sadu presuđuje da samo Lidija treba da nadoknadi štetu državi u iznosu od oko pet miliona dinara.

Prethodno je, sudski veštak procenio da je dvorišni stan, koji je Lidija neovlašćeno prenela zadruzi, vredeo oko 40 hiljada maraka. Da sve bude još zamršenije, veštak je naveo da ne može da proceni vrednost stana, jer ga više nema, ali je uzeo u obzir cenu kvadrata u tom kraju, širem centru grada, ne obazirući se na stanje objekta i paušalno odrezao cifru, koju je sud prihvatio.

Zbog kamate i troškova postupka, iznos duga je sredinom prošle godine narastao na 5,2 miliona dinara ili oko 45 hiljada evra.

Lidija Molnar
foto: Printscreen/Facebook/Združena akcija Krov nad glavom Novi Sad

Lidija je tvrdila da je za presudu saznala tek sredinom jula ove godine kada joj je stiglo rešenje o izvršenju, odnosno da stan u Ulici Stevana Momčilovića, koji je nasledila od roditelja, nije više njen nego pripada državi. Prodajom tog stana država će od Lidije da naplati dug za dvorišni stan u Ulici Danila Kiša. Tako Lidija ostaje bez oba stana.

Ona je objasnila da je tek kada je dobila rešenje o izvršenju otišla kod advokata G.Z. tražeći odgovor zašto je osam godina nije obaveštavao o sudskom postupku, a na kraju i o presudi, koju je on dobio od Privrednog suda.

– Za presudu saznajem 19. jula 2019, kada dobijam izvršnu presudu. Kada sam pitala advokata 22. jula ove godine zašto me nije obaveštavao osam godina, rekao mi je: „Zašto vi mene niste zvali“? Advokat me je doveo u situaciju da će mi država uzeti stan koji sam nasledila od roditelja, a koji su ga otplaćivali 30 godina tako što će ga prodati na licitaciji, a meni s penzije koja iznosi 20.000 dinara skidati doživotno jednu trećinu, rekla je ranije Lidija.

Lidija Molnar
foto: Printscreen/Facebook/Združena akcija Krov nad glavom Novi Sad

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.