OGROMNA PROMENA U SRPSKOM ZDRAVSTVU: Lekari će provoditi i do 20 odsto radnog vremena na terenu!
Dom zdravlja, Foto: Zorana Jevtić

VAŽNO

OGROMNA PROMENA U SRPSKOM ZDRAVSTVU: Lekari će provoditi i do 20 odsto radnog vremena na terenu!

Optimizacijom mreže zdravstvenih ustanova postižu se višestruke koristi

Objavljeno:

Pri svakom domu zdravlja u Srbiji biće uvedena služba za kućno lečenje, a izabrani lekar će 20 odsto radnog vremena provoditi na terenu, kako bi se dodatno smanjila potreba pacijenata da odlaze u zdravstvene ustanove, a sistem bio bliži njima.

Ovo je predviđeno nacrtom Plana optimizacije zdravstvenih ustanova koji je danas predstavljen na onlajn konferenciji.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko kaže da je optimizacija mreže zdravstvenih ustanova ključan proces da se postigne efikasnije i kvalitetnije i održivo zdravstvo u Srbiji.

"Ovo je masterplan i sve sugestije treba poslati do 22. februara", rekao je Vicko i dodao da su konsultiovane sve zdravstvene ustanove i puno njih, preko 250, su posećeno i bilo je dosta vremena za konstruktivne predloge.

Optimizacijom mreže zdravstvenih ustanova postižu se višestruke koristi, navodi, a to je racionalizacija troškova u zdravstvu, da se iskoriste maksimalno kapaciteti.

Masterplanom je predviđeno da se 85 svih zdravstvenih problema građana rešava u domovima zdravlja, te da tako građani neće više morati da odlaze samo po uput u domove zdravlja, često putuju do većih gradova u bolnice kako bi obavili specijalisticki pregled.

Novim planom organizacije predviđeno je pripajanje domova zdravlja opštim bolnicama, što znači da će lekare specijaliste formalno preuzeti bolnice iz istog okruga, radi lakše razmene zaposlenih između ustanova.

Oni će uglavnom nastaviti da rade na mestu gde su dotada radili, međutim, specijalisti iz opštih bolnica deo radnog vremena provodice i u domovima zdravlja gde postoji potreba za odredenim kadrom.

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.