KONAČNO JE OTKRIVENA PRAVA ISTINA O ISKRCAVANJU NA MESEC! Američki astronaut je MASNO SLAGAO
Alan Šepard na Mesecu, Foto: Profimedia

SVEMIR

KONAČNO JE OTKRIVENA PRAVA ISTINA O ISKRCAVANJU NA MESEC! Američki astronaut je MASNO SLAGAO

Alan Šepard je postigao uspeh već time što je u tako teškim uslovima mogao da pogodi dve lopte. Pucao je jednom rukom po neravnom terenu i u svemirskom odelu

Objavljeno:

Apolo 14 bio je osmi u nizu misija sa ljudskom posadom u tom slavnom programu američke Nacionalne svemirske agencije (NASA). To je bila treća misija koja je sletela na površinu Zemljinog satelita, baš kao i prva na Mesečeve planine. A ta misija je gotovo napuštena kao i njen prethodni Apolo 13 zbog niza tehničkih kvarova, ali ipak su astronauti Alan Šepard, Stjuart Rusa i Edgar Mičel uspeli da stignu do Meseca i slete na njegovu površinu. U petak je obeležena 50. godišnjica događaja.

Pored toga što je uspeo sam po sebi, pored činjenice da su astronauti doneli na zemlju 42,80 kg mesečevih kamena i izveli nekoliko naučnih eksperimenata, došlo je i do manjeg neuspeha jer Šepard i Mičel nisu uspeli da stignu do ivice kratera Cone kako je planirano. Ali Šepard je uspeo u nečem drugom. Naime, on je prvi i za sada jedini čovek koji je igrao na Mesecu - golf. Ne celu utakmicu, ali ipak je Shepard uspeo da pogodi dve lopte. Prvi je upravo udario u ivicu kratera. Ali za drugu, američki astronaut je tvrdio da je uspeo da je "lansira", pa je odletela kilometrima daleko. Ali sada znamo da je to ipak bilo klasično američko preterivanje. Jer, lopte su pronađene ni 40 metara od mesta gde ih je Šepard udario, koristeći improvizovani štap koji je u čarapama prošvercovao u avion.

Postoji samo jedna slika koja potvrđuje da je Šepard u stvari ispalio dve lopte na Mesecu. Ali zato današnja tehnologija omogućava da se cela stvar razjasni. Andi Saunders, britanski stručnjak za video i fotografije, digitalno je poboljšao originalne snimke i uspeo da locira drugu loptu koju niko nije video 50 godina. Ovo je tačno odredilo koliko je putovala nakon Šepardinog udarca. Saunders tvrdi da je zaista moguće da ozbiljni napadač poput profesionalnog golfera Brisona DeChambeaua lansira loptu kroz vazduh na udaljenost od pet i po milja, provodeći minut i 22 sekunde iznad zemlje. Međutim, Šepard nije bio ni blizu. Prvom loptom stigao je na manje od 22 metra, a drugom nešto više od 36,5 metara. Svakako ne krivi Šeparda, koji je bio prvi Amerikanac u svemiru i peti čovek koji je hodao po Mesecu. Golfer DeChambeau postigao bi opisani rezultat da je imao priliku da ispali udarac na Mesecu bez ograničenja koje je imao Shepard - teško svemirsko odelo na njemu i vizir kroz koji je jedva video sopstvene noge.

Činjenica da je uspeo da udari dve kugle na neobrađenu i kamenitu površinu Zemljinog satelita poduhvat je sam za sebe.

- Izazivam bilo kog golfera da ode na svoj teren i pokuša da jednom rukom pogodi loptu šesticom sa samo četvrtinom zamaha iz neobrađenog skloništa. A sada zamislite da je potpuno odeven, sa kacigom na glavi i debelim rukavicama na rukama. Zapamtite da ne postoji gravitacija koja će povući glavu štapa prema zemlji, morate sami da je pritisnete - rekao je Saunders, koji inače sarađuje sa američkim profesionalnim udruženjem golfera USGA, kako bi dostojno obeležio ovaj događaj. Sam Šepard bio je veliki ljubitelj golfa. Dobio je ideju da udari lopticu na Mesecu dok se pripremao za misiju Apolo 14.

- Pomislio sam, kakvo je sjajno mesto za udarac lopte za golf - rekao je. Loptice su ostale na Mesecu.

Bonus video:

(Espreso.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.