DOBRO GRADIMO IMUNITET, ALI NEMA MESTA OPUŠTANJU: Dr Kisić o POPUŠTANJU MERA
Dr Darija Kisić Tepavčević, Foto: Printskrin

kolektivni imunitet

DOBRO GRADIMO IMUNITET, ALI NEMA MESTA OPUŠTANJU: Dr Kisić o POPUŠTANJU MERA

- Stvorili uslovi za posete u gerontološkim centrima - dr Kisić

Objavljeno:

Kad god da se dogodi popuštanje mera, to ne bi smelo da nas opusti, ističe ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i članica Kriznog štaba prof. dr Darija Kisić Tepavčević.

Ona podseća da će se danas pred poslanicima u Skupštini naći Zakon o socijalnim kartama, koji će omogućiti efikasniju raspodelu socijalne pomoći.

Kisić Tepavčević napominje da nema mesta opuštanju, budući da se svakodnevno registruje do dve hiljade novozaraženih i da je broj asimptomatskih slučajeva pet do deset puta veći.

- Gradimo kolektivni imunitet dosta uspešno, ali to ne sme da nas učini slabim, naprotiv. To treba da nas ojača u smislu da ne smemo da se opuštamo, jer nas virus konstantno opominje. Fokus ne treba da bude kada će se mere popustiti. Izvesno je da će se mere popustiti pre nego što broj obolelih bude nula. Kad god da se desi popuštanje mera, to ne znači da virus nije u cirkulaciji - ističe za RTS Kisić Tepavčević.

Napominje da su se stvorili uslovi za posete u gerontološkim centrima.

- Grupa korisnika gerontoloških centara je bila prioritetna za vacinaciju. Oko 8.000 korisnika je dobilo vakcinu, a polovina njih primila je drugu dozu. Stvorili su se uslovi za susrete u gerontološkim centrima i počeli su prvi susreti u strogo kontrolisanim uslovima i uz poštovanje svih pravila, uz prethodne najave - napminje Kisić Tepavčević.

Zakon o socijalnim kartama

Danas će se pred poslanicima naći Zakon o socijalnim kartama, a prema rečima ministarke, ovaj zakon omogućiće bržu i efiksaniju raspodelu socijalne pomoći.

- To je više desetina prava i više stotina korisnika. Oni su do sad bili bez elektronskog povezivanja, a sada će to sve biti objedinjeno. Sadržaće Centralni registar stanovništva, MUP-a, Geodetske uprave... Sve činjenice relevantne za ostvarivanje prava. Građani neće morati da idu od jednog do drugog šaltera, već će na osnovu JMBG i inicijalnog zahteva moći da ostvare svoja prava - kaže Kisić Tepavčević.

Objašnjava da ovo nije registar svih građana.

- Registar socijalna karta je jedan objedinjeni registar onih koji su već korisnici socijalnog prava, zatim onih čiji je zahtev u procedurii i onih koji su makar jednom priložili zahtev a bili su odbijeni - objašnjava ministarka.

Dodaje da će raspodela socijalne pomoći biti brža i efikasnija, i fokusirana tačno na one kojima je namenjena.

- Prava socijlnog sektora su različiti oblici, nisu vezani samo za radne sposobnosti. Bez registra ne možemo da procenimo koliko je broj, jer neki građani ostvaruju više prava - ističe Kisić Tepavčević.

Napominje da se primena zakona očekuje 1. marta 2022. godine.

- To je jedan proces koji traje dugi niz godina. Izuzetno sam srećna što sam sa svojim timom uspela da se u ovom trenutku izborimo za ovaj zakon i danas ćemo ga braniti pred poslanicima - kaže Kisić Tepavčević.

Bonus video:

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.