NAJPOPULARNIJA IMENA U SBIJI ZA OVU GODINU SU UPRAVO IZAŠLA: Imena kućnih ljubimaca i dece skoro ista, kažu ljudi
Tradicionalna imena su postala demode, Foto: Profimedia

NEVEROVATNO

NAJPOPULARNIJA IMENA U SBIJI ZA OVU GODINU SU UPRAVO IZAŠLA: Imena kućnih ljubimaca i dece skoro ista, kažu ljudi

Kada biste pogledali listu imena za bebe pre 20, 30 godina - uočili biste veliku razliku

Objavljeno:

Tviterom kruži nezvanična lista najpopularnijih dečijih imena i sada je više nego izvesno da su tradicionalna imena postala demode, pa su tviteraši imali brdo zamerki na ovu listu.

Kada biste pogledali listu imena za bebe pre 20, 30 godina - uočili biste veliku razliku. Svuda oko nas čuli smo imena Milan, Dragan, Jovan, Miloš, Nikola... Isti slučaj bio je i sa ženskom decom pa se čini da su imena Jelena, Ivana, Milica, Ana postala "izlizana".

Sada je u trendu kratko i umiljato.

Lista imena za dečake i devojčice koja se deli Tviterom nije zvanična, ali je izazvala brojne reakcije. Ljudi su u šali govorili da se većina ženskih imena ranije davala kućnim ljubimcima, ali se situacija okrenula pa ljubimci nose imena Miroslav, Ljubica, Dragutin...

"Iskreno, kada čujem ime neke bebe odmah razmišljam kako će je zvati tamo negde, jače je od mene", "Zamislite za jedno pedesetak godina kad mali kaže idem kod baba Lee i dede Matea na selo", "Što kraće - to bolje, rekla bih... I da ne uvredim nikoga - ova imena su davana kućnim ljubimcima ranije", samo su neki od komentara zbunjenih ljudi.

Naravno, bilo je i onih koji smatraju da svako treba da da svom detetu ime koje želi, ali i onih koji smatraju da su ovakva imena "viza" za odlazak iz Srbije.

"Problem sa tako kratkim imenima je što to nisu imena. To su nadimci, imena od milošte nekih stranih imena. Npr. Vilhelmina je Mina, Eleonora je Ela, Mia je skraćeno od Maria, Amelia, Emilia ili Miriam... Trenutno u svetu vlada moda izmišljanja imena. Samo čekam da to krene kod nas", zaključio je jedan tviteraš.

Inače, treba napomenuti da zvanična lista najpopularnijih imena u Srbiji u 2020. još uvek ne postoji. Međutim, u protekloj deceniji roditelji već pune četiri devojčicama najčešće daju ime Sofija, a dominacija imena Luka kod dečaka traje još od 2009. godine. Dugo su već popularna veoma kratka imena poput Dunje, Sare, Lene i Mile, dok su kod dečaka zastupljena imena Stefan, Lazar i Filip.

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media