SRBIJA I KINA POTPISALE SARADNJU TEŠKU 3,2 MILIJARDE EVRA: Gradiće se komunalna infrastruktura!
Foto: Filip Plavčić

KOMUNALNA INFRASTRUKTURA

SRBIJA I KINA POTPISALE SARADNJU TEŠKU 3,2 MILIJARDE EVRA: Gradiće se komunalna infrastruktura!

Predvidjeni rokovi izgradnje za svaki pojedinački objekat je 39 meseci, a krajnji rok za zavšetak svih planiranih objekata u svim lokalnim samoupravama je pet godina

Objavljeno:

BEOGRAD - Predstavnici Ministarstva građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja i kineske kompanije "Čajna roud end bridž korporejšen" (China Road and Brige corporation – CRBC) potpisali su danas u Beogradu ugovore o projektovanju i izgradnji komunalne infrastrukture i infrastrukture za odlaganje komunalnog čvrstog otpada u Srbiji, ukupne vrednosti 3,2 milijarde evra.

"Ugovorima je omogućeno projektovanje i izvodjenje radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kanalizacione mreže i pumpnih stanica u 65 opština i gradova na ukupno 73 lokacije, kao i sanacija ili izgradnja regionalnih deponija na šest lokacija", kazao je ministar građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Tomislav Momirović posle potpisivanja ugovora sa direktorom CRBC u Srbiji Džangom Sjaojuenom.

Kako je precizirao, predvidjeni rokovi izgradnje za svaki pojedinački objekat je 39 meseci, a krajnji rok za zavšetak svih planiranih objekata u svim lokalnim samoupravama je pet godina.

"Ovo je najkompleksniji projekat koje je Ministarstvo ikada izvodilo", kazao je Momirović i dodao da je po vrednosti to trenutno jedan od najvrednijih projekata koji se realizuju u Srbiji.

Prema njegovim rečima, država će se zadužiti da bi finansirala taj projekat, koji je predviđen Programom Srbija 2020-2025, a čiji će korisnici biti lokalne samouprave i još se pregovara o finansijskim uslovima zajamova.

"Potpisali smo komercijalni ugovor o izvodjenju radova, a o kreditima će pregovarati Ministarstvo finansija", kazao je Momirović i istakao da očekuje da će sa kineskim partnerima biti ugovoreni najbolji uslovi na finansijskom tržištu.

Ministar je rekao da će radovi biti sprovedeni u skladu sa srpskim propisima, ali i evropskim direktivama iz te oblasti i po najvišim standardima i primenom novih tehnologija, a time će biti rešen decenijski problemi opština i gradova koji su "gurani pod tepih".

"Kroz projekat će se rešiti ekološki problemi, što je i korak u približavanju Srbije EU", rekao je Momirović.

Kako je objasnio, primena odobrene tehnologije za prečišćavanje otpadnih voda uključuje i tretman mulja čime se trajno rešava taj problem.

Momirović je kazao da je ugovorom planirano obavezno uključivanje u radove spskih firmi, najmanje 49 odsto od ukupnog broja podizvođača.

Kragujevac će, kako je rekao, biti grad sa najviše radova u okviru tog projekta - biće izgrađena 383 kilometra kanalizacione mreže, u Somboru 238 kilometara, a u Sopotu 215 kilometara.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo je rekla da Kina posvećuje veliku pažnju zaštiti životne sredine i kineska preduzeća imaju savremenu tehnologiju i opremu za izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i mogu da izgrade objekte po evropskim standardima.

Ocenila je da je današnje potpisivanje ugovora otvorilo novu oblast saradnje dve zemlje i da će izgradnja objekata za zaštitu životne sredine postati "nova rastuća tačka" u saradnji.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.