PRINC FILIP POSETIO OPLJAČANI MUZEJ VOŽDA KARAĐORĐA: Obećao pomoć za očuvanje kompleksa (FOTO)
Opljačkan između 27. i 30. januara, Foto: RINA

RADOVANJSKI LUG

PRINC FILIP POSETIO OPLJAČANI MUZEJ VOŽDA KARAĐORĐA: Obećao pomoć za očuvanje kompleksa (FOTO)

Nakon Radovanjskog luga prinčevski par posetio je manastire Koporin i Pokajnice

Objavljeno:

Princ Filip Karađorđević posetio je Radovanjski lug kod Velike Plane kako bi obišao Muzej vožda Karađorđa koji je opljačkan između 27. i 30. januara.

Prinčevski par najpre je obišao crkvu Zahvalnicu koju je nedaleko od Karađorđevog prvobitnog grobnog mesta podigao kralj Aleksandar. Crkvi su neophodni radovi na sanaciji oštećenja koja su izazvana zbog problema sa statikom, a princ Filip interesovao se o mogućnosti da se svetinja freskopiše jer bi rado podržao izradu njenog živopisa.

- Moja supruga Danica i ja uložićemo velike napore da pomognemo sveštenstvu i lokalnoj samoupravi da Radovanjski lug zasija u punom sjaju kako i dolikuje. Pozivamo sve vas da posetite Radovanjski lug i date svoj doprinos očuvanju ovog kompleksa od izuzetnog značaja za našu državu, tradiciju i kulturu - poručio je princ Filip.

Princ Filip Karađorđević
foto: RINA

U pratnji domaćina, prinčevski par obišao je i Muzej vožda Karađorđa koji je opljačkan prošle nedelje, kad su nepoznati počinioci ukrali dve stare krune za venčavanje, dve kubure, jednu pušku "kremenjaču" i knjigu Jevanđelja.

Nakon Radovanjskog luga prinčevski par posetio je manastire Koporin i Pokajnice.

(Espreso/RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.