U NOVOM SADU POLOŽEN VENAC NA GROB KOMPOZITORA HRVATSKE HIMNE "LIJEPA NAŠA": Da, bio je Srbin, saznajte sve o njemu
Venac, Foto: Wikipedia

POLOŽEN VENAC

U NOVOM SADU POLOŽEN VENAC NA GROB KOMPOZITORA HRVATSKE HIMNE "LIJEPA NAŠA": Da, bio je Srbin, saznajte sve o njemu

Josif Runjanin, dodaje se u saopštenju, takođe je živeo u Prvoj banskoj pukovniji sa sedištem u Glini, i to punih 28 godina, gde je i komponovao pesmu "Lijepa naša domovino" 1846. godine.

Objavljeno:

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov i predstavnica Hrvatskog kulturnog društva "Jelačić" Jasna Vojnić, položili su u utorak venac na grobu kompozitora Josifa Runjanina na Uspenskom pravoslavnom groblju u Novom Sadu povodom godišnjice Runjaninove smrti.

U trenutku kada se ulažu intezivni napori manjinskih zajednica u Hrvatskoj i Srbiji u izgradnji hrvatsko-srpskih odnosa, u godini u kojoj će biti obeleženo 130. godina od dana kada je himna "Lijepa naša domovino" postala himna Republike Hrvatske, važno je podsetiti da je himnu komponovao kadet austrougarske vojske Josif Runjanin, Srbin, poreklom iz Loznice, rođen u Vinkovcima, sahranjen u Novom Sadu, kaže se u saopšstenju objavljenom na sajtu SNV.

Josif Runjanin, dodaje se u saopštenju, takođe je živeo u Prvoj banskoj pukovniji sa sedištem u Glini, i to punih 28 godina, gde je i komponovao pesmu "Lijepa naša domovino" 1846. godine.

Pupovac je istakao da je vreme u kojem je Josip Runjanin živeo bilo veliko i važno za hrvatsko-srpske odnose, jer su želja za slobodom, uzajamno poštovanje i sloga povezivali narode, a Hrvatima u Srbiji i Srbima u Hrvatskoj himna "Lijepa naša domovino" predstavlja zajedničku kulturnu baštinu.

Tomislav Žigmanov izjavio je da je dolazak Pupovca na ovu godišnjicu dokaz dugogodišnje i plodne saradnje između srpske zajednice u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji.

Dodao je da su međusobno uvažavanje i otvorenost načela u kojima se odvija njihova saradnja i da bi ovakva praksa mogla da se primeni i na državnom nivou.

Josif Runjanin je srpski kompozitor rođen u Vinkovcima, u tadašnjoj Habzburškoj monarhiji, ali je poreklom iz sela Runjani kod Loznice. Porodica se odatle prvo preselila u Bijeljinu, zatim u Slavoniju, a na kraju u Srem. Roditelji su mu bili Ignjatije i Sofija, a supruga Otilija sa kojom je imao ćerku Vilhelminu.

Josif Runjanin je poznat po kompoziciji Lijepa naša domovino, koja je danas himna Republike Hrvatske.

Kao kadet u Glini, našavši se u društvu ilirskih rodoljuba, komponovao je 1846. godine melodiju na tekst Antuna Mihanovića "Hrvatska domovina", koju je prvi harmonizovao V. Lihteneger (Sbirka različitih četveropjevah mužkoga sbora II Zagreb 1862) Prema izjavi Runjaninovog bratića Nikole Runjanina, melodija je „ishitrena“ prema melodiji jedne italijanske pesme, Kuhač je kasnije našao da je to vrlo slobodna prerada dueta iz trećeg čina Donicetijeve opere Lučija od Lamermura.

Prilikom izložbe Hrvatsko-slavonskog gospodarskog društva 1891. u Zagrebu pevana je kao „hrvatska himna“, pod naslovom Lijepa naša domovina.

Runjanin je poznat i kao kompozitor rodoljubive pesme Rado ide Srbin u vojnike za koju je tekst napisao Vasa Živković. Ovu njegovu kompoziciju koristio je Čajkovski u svom Slovenskom maršu i Johan Štraus Sin u svom Srpskom kadrilu.

Runjanin je umro u Novom Sadu 1878. godine, gde počiva na Uspenskom groblju. Kuća u kojoj je Runjanin živeo u Novom Sadu je postojala do 2013, kada se zbog nebrige srušila.

Bonus video:

(Espreso.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.