MINISTAR RUŽIĆ SAOPŠTIO VAŽNU STVAR: Više od 10.000 novih mesta za decu u vrtićima
Branko Ružić, Foto: Print Screen Youtube

vrtići

MINISTAR RUŽIĆ SAOPŠTIO VAŽNU STVAR: Više od 10.000 novih mesta za decu u vrtićima

Ružić ističe da je veoma važno da se svoj deci obezbedi bezbrižno i bezbedno detinjstvo i omoguće kvalitetni uslovi za razvoj i odrastanje

Objavljeno:

Branko Ružić, ministar posvete, nauke i tehnološkog razvoja izjavio je da predškolsko vaspitanje i obrazovanje treba da bude dostupno svakom detetu i dodao da se izgradnjom novih ili adaptacijom postojećih objekata očekuje povećanje broja mesta u vrtićima za više od 10.000.

Ministarstvo u protekle četiri godine, u okviru Projekta inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja, koji se finansira iz zajma Svetske banke, radi na unapređivanju sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Navodi se i da su izgrađeni novi vrtići, prošireni stari, opremljene nove prostorije, nabavljeni mini busevi za prevoz dece i roditelja iz udaljenih naselja, organizovane obuke za zaposlene u predškolskim ustanovama i jedinicama lokalnih samouprava.

Ružić ističe da je veoma važno da se svoj deci obezbedi bezbrižno i bezbedno detinjstvo i omoguće kvalitetni uslovi za razvoj i odrastanje.

- Postavljanje dobrih osnova vaspitanja i obrazovanja, od najranijeg uzrasta, značajno je ne samo za socijalizaciju dece, već i za njihovo dalje školovanje. Povećanjem broja mesta u vrtićima i izgradnjom novih objekata, kroz ovaj projekat, omogućićemo da veliki broj dece, a posebno iz socijalno i ekonomskih ugroženih društvenih grupa učestvuje u sistemu predškolskog vaspitanja i obrazovanja - rekao je Ružić.

Prema njegovim rečima, izgradnjom novih ili adaptacijom postojećih objekata, kroz ovaj projekat, očekuje se povećanje mesta u vrtićima za više od 10.000.

Naveo je da su u Doljevcu, Žitorađi i Sremskoj Mitrovici prošeni kapaciteti u predškolskim ustanovama.

- U predstojećem periodu nastavljamo sa izgradnjom vrtića u Kruševcu, Loznici i Merošini, iako je epidemiološka situacija donekle usporila realizaciju radova - rekao je Ružić i dodao da će se, prema projektu, nastaviti radovi i u Smederevu, Leskovcu Nišu, Kragujevcu, Prijepolju, Prokuplju, Vladičinom Hanu, Tutinu, Novom Pazaru, Šidu i Lebanu.

U saopštenju se navodi da je više od 1.000 dece iz socijalno i ekonomskih ugroženih grupa iz različitih delova Srbije do sada uključeno u različite programe i oblike predškolskog vaspitanja i obrazovanja, uz podršku projekta i posvećenost predškolskih ustanova i jedinica lokalne samouprave.

- Oko 4.500 mališana iz ugroženih porodica, zahvaljujući ovim aktivnostima imaće priliku da po prvi put krenu u vrtić - rekao je Ružić.

Posebna pažnja posvećena je i unapređivanju kvaliteta predškolskog vaspitanja i obrazovanja kroz obezbeđivanje stručne podrške predškolskim ustanovama u primeni nove programske koncepcije "Godine uzleta", navodi se u saopštenju i dodaje da će u tom smislu više od 12.000 vaspitača i stručnih saradnika u Srbiji biti uključeno u obuke.

Ružić je dodao da će resorno ministarstvo nastaviti da radi na unapređivanju dostupnosti, kvaliteta i pravednosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja kao prvog nivoa u jedinstvenom obrazovnom sistemu u Srbiji, a u cilju pružanja podrške dobrobiti dece i porodica.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.