MINISTARSTVO ZDRAVLJA POTVRDILO: Osobe sa multipla sklerozom mogu da prime vakcine protiv korone dostupne u zemlji
Vakcinacija / Ilustracija, Foto: Emilija Jovanović

SAOPŠTILI

MINISTARSTVO ZDRAVLJA POTVRDILO: Osobe sa multipla sklerozom mogu da prime vakcine protiv korone dostupne u zemlji

Nove vakcine protiv kovid-19 bolesti smatraju se bezbednim za osobe sa multiplom sklerozom, prema nedavno iznetim stavovima eksperata Međunarodne federacije multiple skleroze i Društva multiple skleroze Velike Britanije

Objavljeno:

Vakcine koje su dostupne u našoj zemlji proizvođača Fajzer- Biontek, Sputnjik V, Sinofarm, nisu kontraindikovane za primenu kod osoba sa multipla sklerozom, saopštila je republička stručna komisija Ministarstva zdravlja.

Nove vakcine protiv kovid-19 bolesti smatraju se bezbednim za osobe sa multiplom sklerozom, prema nedavno iznetim stavovima eksperata Međunarodne federacije multiple skleroze i Društva multiple skleroze Velike Britanije.

Na osnovu dosadašnjih iskustava sa drugim vakcinama, ne očekuje se da će kovid-19 vakcinacija dovesti do relapsa MS, biti opasna za osobe sa MS, uključujući i one koje se leče imunsupresivnim lekovima koji modifikuju prirodni tok bolesti. Izuzetak od ovoga bi mogle da budu samo osobe sa MS i teškim alergijama. Shodno tome, nijedna od vakcina koje su dostupne u našoj zemlji (Pfizer-BioNTech, Sputnik V, Sinopharm) nisu kontraindikovane za primenu kod osoba sa MS. Sve ove vakcine bezbedne su i za primenu kod osoba koje primaju bilo koju DMT, piše u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Bonus video:

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.