KADA ĆE ONI KOJI SU VAKCINISANI MOĆI DA SKINU MASKE? Dr Kon rekao važnu stvar, razmišlja se o POPUŠTANJU MERA!
Dr Kon je rekao da se razmišlja i o popuštanju mera, Foto: Printscreen/TV prva

VAŽNO

KADA ĆE ONI KOJI SU VAKCINISANI MOĆI DA SKINU MASKE? Dr Kon rekao važnu stvar, razmišlja se o POPUŠTANJU MERA!

Dr Kon je rekao da se razmišlja i o popuštanju mera

Objavljeno:

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon naglasio je da je virus i dalje tu i da postoji velika mogućnost zaražavanja, uprkos početku vakcinacije.

On je naveo da smo još uvek daleko od kolektivnog imuniteta.

"Bez obzira što je vakcinisano više od 400.000 ljudi, još uvek smo daleko od toga da imamo kolektivni imunitet", navdeo je dr Kon za Tv Prva.

Kako je rekao, trenutno je stopa kolektivnog imuniteta, koju čine oni koji antitela imaju nakon preležanog kovida, oko 30-40 odsto.

"Obavezno je nošenje maske, kao i u zatvorenom prostoru, ne znamo ko je vakcinisan, ko ne. Jedino kada je moguće da se maske ne nose je kada nema cirkulacije virusa. Moje lično mišljenje je da sačekamo dok cirkulacija virusa ne opadne, pa da kažemo da oni koji su vakcinisani ne moraju da nose maske", kaže epidemiolog Kon.

Kako je rekao, postoje pitanja koja se tiču celog društva, ne samo medicinskog dela. " Kako zabraniti okupljanje vakcinisanima? Bezbedno je biti u društvu vakcinisanih, ali ta kontrola, to je veliki posao", rekao je Kon.

Dr Kon je rekao da se razmišlja i o popuštanju mera.

"Neki kriterijumi su dati, mogu da posluže. Ne mogu da kažem ništa unapred, još uvek je visok nivo aktivnosti virusa da bi se mere popustile. Još uvek sam vrlo skeptičan. Popuštanje mera javnog okupljanja podrazumeva da je veoma nizak nivo", objašnjava epidemiolog za Tv Prva.

(Espreso / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.