PAŽNJA! Postkovid sindrom pogađa DECU, može doći do fatalnog ishoda! OTKRIVENO JE I KAKO IZGLEDAJU SIMPTOMI
Ilustracija, Foto: Profimedia

roditelji, budite na oprezu!

PAŽNJA! Postkovid sindrom pogađa DECU, može doći do fatalnog ishoda! OTKRIVENO JE I KAKO IZGLEDAJU SIMPTOMI

Pedijatar Saša Milićević kaže da je postkovid sindrom retka pojava, a da se ne može znati kako će dete reagovati

Objavljeno:

Multisistemski inflamatorni postkovid sindrom (MIS), upalno stanje koje zahvata srce, pluća i bubrege, usled čega može doći i do smrti, sve više pogađa decu širom sveta.

Nažalost, kako stručnjaci navode, ovaj sindrom je uočen i kod srpske dece od početka pandemije, a od njega je pre tri dana preminula i dvanaestogodišnjakinja u Novom Pazaru, iako zvanično nije potvrđeno da je imala kovid-19.

Kako navodi pulmolog i rukovodilac dečje klinike KBC "Dragiša Mišović" Olivera Ostojić, od 600 dece koja su lečena u ovaj ustanovi, njih desetoro imalo je postkovid sindrom.

"Ovi mališani i njihovi roditelji prethodno nisu ni znali da su zaraženi ili su imali blažu kliničku sliku. Simptomi ovog oboljenja su visoka temperatura, malaksalost, dijareja, povraćanje, teško i otežano disanje, a neretko može doći i do smrtnog ishoda" navodi dr Ostojić.

Situacija pod kontrolom

Trenutno na ovoj klinici nalazi se sedmoro dece pozitivne na kovid-19.

"Deca koja su bila kod nas prebačena su u tercijarnu ustanovu, svi su lečeni kratko i prošli su bez ikakvih komplikacija, pa su puštena kući. Trenutno na našoj klinici sva deca koja su pozitivna na virus ili imaju simptome bolesti su dobro i niko od njih ne pokazuje znake MIS" kaže doktorka Ostojić.

Počinje kao obična infekcija

Pedijatar Saša Milićević kaže da je postkovid sindrom retka pojava, a da se ne može znati kako će dete reagovati.

"To najčešće krene kao klasična infekcija, pa se odjednom aktivira. Nekad organizam počne da deluje previše jako, pa pod dejstvom te infekcije oštećuje i one normalne i, nažalost, dođe do fatalnog ishoda. To plaši roditelje, ali i za lekare je neprijatna situacija" priznaje doktor Milićević.

Prema rečima pedijatra, ovaj postkovid sistem je u stvari reakcija dečjeg organizma koja nastaje nakon što se odbrambene supstance u organizmu luče u većoj količini, koja može da napravi veliki problem.

"To bismo mogli shvatiti kao predoziranje našim unutrašnjim bakterijama, koje služe da suzbiju infekciju. Kao kad date veliku dozu nekog leka" upozorava naš sagovornik.

Roditelji reagujte odmah

Dr Milićević apeluje da bi roditelji trebalo da zatraže lekarsku pomoć ukoliko se dete žali na bolove u stomaku, na peckanje očiju, ukoliko su mu natečene ruke ili noge, crvene i ispucale usne.

"Sindrom može biti različitog stepena, a nekad može biti jak, pa se završi fatalnim ishodom. Ako se na vreme reaguje, može se izlečiti. Mala je smrtnost, takvih pacijenata nema mnogo, a obično takva deca zahtevaju tretman na intenzivnoj nezi, gde im se daje venska terapija" objašnjava naš sagovornik.

Podsećamo, u periodu od šest meseci u Americi je zabeleženo 1.659 slučajeva sa ovim sindromom, od kojih se 26 završilo smrću deteta, dok je u Sloveniji 48 dece imalo ovaj sindrom s lakšim simptomima. Prošle nedelje od MIS je u Zagrebu preminuo jedanaestogodišnji dečak koji je bio pozitivan na koronavirus.

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.