ŠTA JE TAČNO D DIMER? Poslednjih meseci se MNOGO PRIČALO O NJEMU, dr Vesna je sve objasnila!
Dr Vesna Dopuđa, Foto: Printscreen Prva tv

korona

ŠTA JE TAČNO D DIMER? Poslednjih meseci se MNOGO PRIČALO O NJEMU, dr Vesna je sve objasnila!

Doktorka je objasnila da D dimer ima dva velika značaja za lekare, kada su u pitanju ozbiljni pacijenti

Objavljeno:

Ono što već mesecima zbunjuje naučnike, jeste uticaj korone na pluća, naročito kada su u pitanju "tihe" upale pluća zbog kojih čak i mladi pacijenti umiru, iako je izgledalo kao da su zdravi jer nisu imali simptome.

Jedan od najvažnijih parametara koje lekari prate, a o kojima se mnogo priča poslednjih meseci, je D dimer, a šta je to tačno na Prvoj je objasnila pulmolog dr Vesna Dopuđa iz KBC "Zvezdara".

"Dolazim iz kovid bolnice, mi smo od aprila do sada zbrinuli oko 5.000 pacijenata, srednje, teški i jako teški slučajevi su bili. Trebalo bi napraviti razliku između onih sa teškom, i srednjom ili lakom kliničkom slikom. Manifestacija i učestalost venskih tromboza je različita, veliku zabunu unosi pojava D dimera, njegovo merenje i praćenje. Sada je to kao neki hit, ako se ne uradi ta analiza, zašto se nije uradila, ako je urađena, zašto je on povišen", rekla je ona.

Doktorka je objasnila da D dimer ima dva velika značaja za lekare, kada su u pitanju ozbiljni pacijenti.

"D dimer je jedan od faktora koji predviđa tok bolesti, i nagoveštava trombozu koja može biti mikrovaskularna ili ozbiljna. Kod određenih pacijenata to neće imati veliki značaj, ali se mora paziti na stanje i nakon preležane korone. Ona ima dva post-toka, imamo kraći tok, kada se pacijenti za par nedelja oporave, i imamo pacijente koji jako dugo, mesecima, imaju dugoročne simptome, i to različite", rekla je ona.

"Nema dva ista pacijenta od početka do kraja. Nepredvidiva je, svaki talas imao je svoje specifičnosti, treći talas karakterisan je najtežim pacijentima koje smo viđali. Najviše su imali upravo ovakvih trombotičnih događaja. Zašto je to tako, ne znamo, verovatno se nešto s tim virusom dešava, pacijenti slabije reaguju na terapiju. Od 100 odsto pacijenata sa teškom slikom, oko 30 ima vaskularni događaj, a jedan procenat ne oseti ništa. U ovom talasu najviše smo imali tromboembolija, to su ozbiljne i teške komplikacije kovid infekcije", rekla je ona.

"Potrebno je da pacijent ima i određeni stepen kliničke slike, ali ponekad teški i srednje teški pacijenti mogu da imaju plućnu tromboemboliju koja se ne vidi bez laboratorijskog nalaza i druge dijagnostike. Ti pacijenti već imaju tegobe karakteristične za to, ali se klinička slika poklapa sa koronom koja izaziva upalu pluća. E tada se radi D dimer, on pokazuje ima li tromboze. Snimaju se pluća, gleda se ima li duboke venske tromboze, niz je načina da se postavi sama dijagnoza. Na nama je da postavimo sumnju, i da pravovremeno uputimo pacijenta na dodatnu dijagnostiku, koja će odrediti i terapiju", rekla je ona.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.