NAJVAŽNIJE DA DO KRAJA MARTA ZNAMO MOŽEMO LI U GRČKU: Šta je srpska strana predložila grčkoj u pregovorima?
Odlazak u Grčku, Foto: Print Screen Youtube

pregovori oko letovanja

NAJVAŽNIJE DA DO KRAJA MARTA ZNAMO MOŽEMO LI U GRČKU: Šta je srpska strana predložila grčkoj u pregovorima?

Direktor YUTA Aleksandar Seničić kaže da je sam početak pregovora sa Grčkom dobra vest, da je važno da se razgovori nastave kako bi došlo do potpisivanja memoranduma ili protokola

Objavljeno: 28.01.2021. 12:46h

Dušan Spasojević, ambasador Srbije u Grčkoj kaže da je naša zemlja Grčkoj predložila nacrt sporazuma o uslovima ulaska putnika tokom leta, ali da tek predstoji njegovo usaglašavanje, dok direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić navodi da je za turiste, ali i agencije najvažnije da do kraja marta znaju da li će moći da se putuje i pod kojim uslovima u tu zemlju.

Spasojević je za TV K1 rekao da su na vreme počeli razgovori dve zemlje, da će važnu ulogu imati i privatni sektor i kontakti naših turističkih agencija i kompanija sa kolegama iz Grčke koji imaju veliki uticaj na vladu te zemlje. Zavisiće, kaže, dosta i od tempa vakcinacije u našoj zemlji.

Naglašava da je srpska strana pre nekoliko nedelja inicirala razgovor dva ministra turizma i da je do razgovora došlo pre dva dana.

"Naša strana je Grčima predložila nacrt sporazuma koji će biti tek usaglašavan i ako sve bude kako treba potpisan ili kao protokol ili kao memorandum o razumevanju do početka turističke sezone. To je bio naš predlog", rekao je Spasojević.

Smatra da grčki turistički sektor ima interes da se potpiše takav sporazum jer oko milion turista iz Srbije tokom letnje sezone poseti sever Grčke.

"Međutim, ono što treba naglasiti je da Grčka ne može samostalno da donese ovu odluku. Gračka je u EU i član je Šengenskog sporazuma i sve što se tiče režima granica u velikoj meri zavisi i od briselske administracije. Dobra volja sa Grčke strane postoji to su već pokazali", rekao je Spasojević.

Najvažnije da do kraja marta znamo da li možemo da putujemo u Grčku

Direktor YUTA Aleksandar Seničić kaže da je sam početak pregovora sa Grčkom dobra vest, da je važno da se razgovori nastave kako bi došlo do potpisivanja memoranduma ili protokola.

"Za nas je najvažnije da do kraja marta znamo da li možemo da putujemo u Grčku tokom letnje sezone. Bitno je da granica bude otvorena, da znamo pod kojim uslovima možemno da putujemo, da li će to biti usaglašeni sertifikat o vakcinaciji ili za one koji nisu stigli da se vakcinišu negativan PCR test ili antigenski test", rekao je Seničić.

Upitan da li će sa svakom zemljom morati da se potpisuje memorandum, Seničić je rekao da se nada da neće i da preporuke zemljama daje Evropska komisija. Navodi da će ljudi koji se budu vakcinisali imati prednost u odnosu na one koji se nisu vakcinisali. Smatra da neće biti važno kojom vakcinom.

U Grčkoj je na snazi policijski čas od 21 sat do pet ujutro. Broj novozaraženih je dupliran u poslednjih nekoliko dana, te se zbog toga razmišlja da li će škole biti otvorene od 1. februara kako je planirano.

Ugostiteljski objekti od novembra prošle godine ne rade. Do sada je vakcinisano 107.000 Grka, a postupak vakcinacije ide sporije od očekivanog.

O čemu se sa Grcima razgovara

Podsetimo, kako smo već pisali, dogovor o putovanjima između Grčke i Srbije tek treba da bude ozvaničen, ali već su poznati detalji u kom pravcu bi išli uslovi za ulazak putnika iz Srbije u Grčku, odnosno iz Grčke u Srbiju tokom predstojeće letnje sezone,

Suština je da će, kako sada stvari stoje i to je taj pravc u kojem pregovori idu, da će svako ko bude imao sertifikat o sprovedenoj vakcinaciji moći da ide na letovanje na ovu, leti nama omiljenu destinaciju. Ko nema, i dalje će ići drugim, dužim putem - preko PCR testa, potvrdila je i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

- Memorandum koji će definisati uslove ulaska putnika iz Srbije u Grčku, odnosno iz Grčke u Srbiju tokom predstojeće letnje sezone, nije potpisan, već je predviđeno da bude usaglašen i potpisan kada se ispune svi uslovi o kojima je bilo reči na jučerašnjem sastanku sa grčkim ministrom za turizam Harisom Teokarisom - istakla je ministarka Matić.

Kako je precizirala, ti uslovi, između ostalog, uključuju međusobno priznavanje sertifikata o vakcinaciji i uspešan plan imunizacije, kao i druge tehničke detalje koji će biti utvrđeni u narednom periodu.

Prelazak granice bio bi, tako, dozvoljen građanima obe zemlje koji su vakcinisani, dok bi za građane koji nisu vakcinisani bio obavezan PCR ili antigenski test.

Za sada niko ne upotrebljava formulaciju "kovid pasoši", ali ako god taj dokument nazvali, činjenica je da će nam uz pasoš, svakao biti potreban i papir koji će se ticati našeg zdravstvenog stanja.

O tome je i pre nekoliko dana za RTS takođe govorla ministarka za turizam i telekomunikacije Tatjana Matić. Ovo su neke od pojedinosti.

Na prvom mestu, ministarka je naglasila da se nada da će pomenuti sertifikat biti lako dostupan svim građanima i unificiran za sve zemlje.

- Zalaganja svih međunarodnih organizacija koje se bave turizmom će ići u tom pravcu da taj dokument koji bude donet bude primenljiv za sve zemlje, bude lako dostupan, i da može na jednostavan način da se koristi kao dokaz da ste ili preležali, ili da nemate virus, ili da ste vakcinisani - izjavila je Matićeva za RTS.

Potvrda, a ne pasoš

Kako ministarka navodi, to neće biti pasoš u pravom smislu te reči, već papir u vidu zdravstvenog sertifikata, odnosno potvrde koju će građani predavati kao dokaz kojim im je ulaz dozvoljen.

- Neće sigurno to biti kovid pasoš, nego potvrda neke druge vrste koja će svima omogućiti nesmetan prelazak granice - kazala je Matićeva.

Kako će deca bez potvrde o vakcinaciji?

Ipak, mnoge roditelje je interesovalo kako će deca putovati, budući da za njih nije preporučena vakcinacija.

MInistarka turizma nema dileme u vezi s tim da će roditeljima biti omogućeno da na turistička putovanja vode i svoju maloletnu decu, iako se za njih ne preporučuje vakcinacija.

- Ako dođe do potrebe da se izdaju zdravstvene potrvrde, sigurna sam da deca neće biti izuzeta. Deca će moći da idu sa svojim roditeljima u svakom slučaju na putovanja bez dalljeg - izjavila je Matićeva.

Ili vakcina ili PCR test

Ministarka Matić je i tada najavila da je dogovoreno da će Memorandum predvideti međusobno priznavanje elektronskih sertifikata o vakcinaciji.

- Na taj način biće omogućen ulazak građanima obe zemlje koji su vakcinisani, dok će za građane koji nisu vakcinisani biti obavezan PCR ili antigenski test. Takođe, na granici će se raditi nasumični brzi testovi - objasnila je ministarka.

Ona je napomenula i da će građani koji do sada nisu mogli da ostvare zamenska putovanja za Grčku, a koji su sklopili ugovore sa turističkim agencijama, moći to da urade do 31.12.2021. godine, saopšteno je na sajtu ministarstva.

- Otvaranje grčke granice za naše građane tokom letnje sezone biće simbolična slika potpune normalizacije naših života, ali i još jedna potvrda o dubokom i istinskom prijateljstvu i izvanrednim bilateralnim odnosima između Srbije i Grčke - poručila je Matićeva.

Inače, Memorandum između Grčke i Srbije odnosio bi se na periodu od 1. maja do 1. oktobra 2021. godine.

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.co.rs


Adria media