MUCANJE IH NAČNE, ŠLOG DOKRAJČI: Srpski lekari upozoravaju na NOVE POSLEDICE KORONE, pacijenti su SKROZ ZBUNJENI!
Posledice Korona virusa, Foto: EPA/ Zoltan Balogh

čudne posledice

MUCANJE IH NAČNE, ŠLOG DOKRAJČI: Srpski lekari upozoravaju na NOVE POSLEDICE KORONE, pacijenti su SKROZ ZBUNJENI!

- Ono što najviše zabrinjava jeste da kod nekih pacijenata mucanje može ostati trajno - kaže Anđelkovićeva

Objavljeno:

Kako stručnjaci upozoravaju, u poslednje vreme sve je više onih koji su nakon preležane korone iznenadno počeli da mucaju, i to u zrelim godinama, a pored ove specifične posledice javljau se i pojedine neurološke smetnje.

POREMEĆAJ GOVORA

Logoped dr Katarina Anđelković objašnjava za Objektiv da je korona uspela da pokrene mucanje kod pacijenata koji su imali genetsku predispoziciju za ovaj poremećaj govora.

“Ono što najviše zabrinjava jeste da kod nekih pacijenata mucanje može ostati trajno. Pacijenti koji nam se javljaju nakon preležanog kovida, dolaze zbunjeni jer im je nelogično zašto su počeli da mucaju u četrdesetim”, kaže Anđelkovićeva.

KORONA BLOKIRA

Prema rečima doktorke, stres i anksioznost nisu jedini uzroci mucanja, ali ga pogoršavaju.

Kako objašnjava dr Anđelković, da bismo razumljivo govorili, neophodno je aktivirati svih 100 mišića koji moraju da deluju sinhronizovano, a to zavisi od funkcionisanja mozga.

“Sama informacija da je neka osoba dobila koronu, blokira deo nervnog sistema, i to može da se odrazi mucanjem. Mi uglavnom radimo sa decom kod koje se vidi napredak ako se radi na vreme. Međutim, kod odraslih osoba, potreban je intenzivniji rad jer se ne zna koliko ovaj poremećaj može da traje”, navodi dr Anđelković.

JAVLJA SE I EPILEPSIJA

Neurolog dr Boban Stepić u razgovoru za Objektiv navodi da najnovije studije pokazuju da zaraza dovodi i do teških neuroloških manifestacija, kao što su moždani udar, akutno krvarenje unutar lobanje, mozga, kao i blokada govora i gutanja.

Doktor Stepić kaže da je u toku pandemije čak 97 odsto obolelih imalo neurološke simptome.

“Šlog se razvio kod dva do šest odsto hospitalizovanih, a pretpostavlja se da je uzrok veliko zgrušavanje krvi do kojeg dovodi ovaj virus”, kaže naš sagovornik.

Takođe, prema rečima neurologa, postkovid pacijenti češće dobijaju moždani udar.

“Oboleli koji su imali neurološke reakcije bili su mladi ljudi, u tridesetim i četrdesetim. Ako, na primer, neko ima bolove u mišićima i glavobolju, ova dva znaka samo su uvod u potpuno onesposobljavanje”, kaže doktor.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Objektivc.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.