ZA PERIOD IZMEĐU PRVE I DRUGE DOZE POSTOJE VAŽNA PRAVILA: Moguće je da se ZARAZITE ako ih NE BUDETE POŠTOVALI!
Vakcinacija, Foto: Emilija Jovanović

vakcinacija

ZA PERIOD IZMEĐU PRVE I DRUGE DOZE POSTOJE VAŽNA PRAVILA: Moguće je da se ZARAZITE ako ih NE BUDETE POŠTOVALI!

Posle prve doze epidemiološke mere moraju da se poštuju, maska, distanca, redovno pranje ruku - baš sve kao i do sada

Objavljeno:

Sa početkom vakcinacije u našoj zemlji, glavno pitanje je bilo koju vakcinu odabrati, a pored toga obavezno se nameću i dileme oko pravila ponašanja kako pre, tako i u periodu između vakcinacije i revakcinacije.

- Nakon prve doze potrebno je da znate da niste zaštićeni od korona virusa i da postoji mogućnost da se zarazite ukoliko se ne budete ponašali u skladu s preporučenim merama - naglašava prof. dr Branislav Tiodorović.

To znači da i posle prve doze epidemiološke mere moraju da se poštuju, maska, distanca, redovno pranje ruku - baš sve kao i do sada!

Sa tim je saglasan i virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta Кraljevo Milanko Šekler da osoba koja je primila prvu dozu vakcine treba da se ponaša kao i ranije odnosno, kao da nije primila vakcinu.

- Znači, nema nikakvog razloga za opuštanje, sve dok ne primi drugu dozu vakcine i dok ne prođu još dve nedelje, moraju da se pridržavaju apslutno svih mera, kao da se ništa nije desilo. Tek nakon dve nedelje od druge doze imuni sistem je dostigao onaj nivo zaštite da vi možete da kažete: sad sam zaštićen, u smislu da se nećete teško razboleti - rekao je Šekler za javni servis.

Druga doza

Razmak imzeđu dve prve i druge doze kod vakcine američko-nemačkog proizvođača "Fajzer-Biontek" je 21. dan, kineskog "Sinofarma" dve do četiri nedelje, a kod ruskog "Sputnjika V" 28 dana.

Dakle u tom periodu od prve do druge doze potrebno je da nosite masku, da izbegavate kontakte i da zdravi i spremni sačekate da primite i drugu dozu.

- U naučnim krugovima je procena da je nivo zaštite onih koji su primili samo jednu dozu negde oko 50 odsto, pa i manje, što zavisi od stanja organizma. Mlad organizam razvije veću količinu antitela, dok oni od 65 godina i s hroničnim bolestima razvijaju znatno manje antitela. Posle prve doze treba biti oprezan, obavezno sačekati drugu dozu. Treba da nosite maske, držite distancu, sve onako kako već ljudi i sami znaju da treba - rekao je epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Tiodorović za list.

Stiglo još 11.700 doza "Fajzerove" vakcine

Na Institut "Torlak" u Beogradu juče je stiglo još 11.700 doza "Fajzerove" vakcine. Kako je dan ranije za Kurir najavio državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek, u naredne dve nedelje očekuje se da počne da stiže između 10.000 i 20.000 doza ove vakcine nedeljno, dok se 15. februara očekuje još 41.000 doza. Svakog dana očekuje se i da stigne ugovorena isporuka 250.000 doza ruskog cepiva "sputnjik V".

U našoj zemlji je do sada ukupno vakcinisano 276.000 građana, a za vakcinu se preko eUprave i kol centra prijavilo 636.952 ljudi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.