ŠTA NAS ČEKA POSLE POTRESA U KRAGUJEVCU? Seizmolog Dragićević: JOŠ POSTOJE OBJEKTI KOJI NISU SEIZMIČKI ZAŠTIĆENI
Zemljotresi, ilustracija, Foto: Printscreen / Youtube

opasno

ŠTA NAS ČEKA POSLE POTRESA U KRAGUJEVCU? Seizmolog Dragićević: JOŠ POSTOJE OBJEKTI KOJI NISU SEIZMIČKI ZAŠTIĆENI

U 11:51 sati registrovan je zemljotres magnitude 3.3 jedinica Rihterove skale u regionu Кragujevca

Objavljeno:

Zemljotres koji je pogodio Kragujevac je umeren do jak, između 4 do 5 stepeni Merkalijeve skale, bio je dosta plitak, do pet kilometara. Mogu da izazovu vibracije, slabo podrhtavanje i ljuljanje zgrada, ali ne mogu da izazovu materijalne štete. Može da izazove strah - rekao je seizmolog Branko Dragićević o zemljotresu u Kragujevcu koji se desio danas nešto pre podneva.

- Ne možemo da pretpostavimo šta će se dešavati. Ovakvi zemljotresi se događaju često na teritoriji Srbije, ali zbog razornih zemljotresa koji su pogodili Hrvatsku, bilo koji zemljotresi izazvivaju dodatni strah - dodaje seizmolog.

Šta će se dešavati u narednom periodu, Dragićević za N1 kaže da se sa sigurnošću ne može reći i da sve zavisi od "ranjivosti objekata".

- Ne mogu sa sigurnošću da kažem u kakvom smeru će se razvijati seizmička situacija u narednom periodu. Ovakvi zemljotresu su oni koji seizmolozi priželjkuju na neki način, jer bolje da se događaju ovakvi slabi potresi nego da se prikuplja energija i da se jave jači potresi. Sve zavisi od ranjivosti objekata. Ako se ljudi plaše zemljotresa, onda treba da se plaše objekata u kojima žive ili rade, jer i dalje postoje objekti koji nisu seizmički zaštićeni - naveo je on i dodao:

- Ovakvo stanje je meni poznato, događalo se bar 20 puta dok sam ja u Seizmološkom zavodu. Mi uvek upozoravamo da je preventiva najbolja zaštita od zemljotresa. Ona zahteva maltene od sada da se pripremimo za neki jači zemljotres, međutim, ta inicijativa nikako da zaživi - zaključuje.

Podsetimio, u 11:51 sati registrovan je zemljotres magnitude 3.3 jedinica Rihterove skale u regionu Кragujevca. Intezitet u epicentru procenjen je na V stepena Merkalijeve skale, navodi se na sajtu Republičkog seizmološkog zavoda.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.