VAKCINU ĆEMO PRIMATI SVAKE GODINE, ALI NE ŠTITE NAS SVE PODJEDNAKO: Dr Petrović objasnio, MRTAV VIRUS NE NAPADA!
Dr Petrović objasnio, Foto: Printscreen / Youtube

JEDNO JE SIGURNO

VAKCINU ĆEMO PRIMATI SVAKE GODINE, ALI NE ŠTITE NAS SVE PODJEDNAKO: Dr Petrović objasnio, MRTAV VIRUS NE NAPADA!

Prema njegovim rečima, sa sigurnošću možemo reći da jedino kineska vakcina, koju proizvodi kompanija „Sinofarm”, štiti najmanje godinu dana

Objavljeno:

Iako građani Srbije mogu da biraju između pet vakcina protiv kovida-19, nijedna od njih ne predstavlja trajnu zaštitu protiv ove pošasti. Kako za Objektiv navode stručnjaci, jedno je sigurno, a to je da ćemo u najboljem slučaju koronavirus svesti na nivo gripa. Ipak, epidemiolog Radmilo Petrović navodi da građani moraju imati na umu da trenutno dostupne vakcine nemaju isti nivo zaštite.

Prema njegovim rečima, sa sigurnošću možemo reći da jedino kineska vakcina, koju proizvodi kompanija „Sinofarm”, štiti najmanje godinu dana.

– Ona je rađena na stari način, kako su vakcine pravljene u prošlom veku. Vrlo mi je dobro poznata ta tehnologija proizvodnje i njen sastav. Iz iskustva u radu s vakcinom protiv gripa, koja ima identičan način proizvodnje kao vakcina „Sinofarma” iz Pekinga, mogu da kažem da će ova druga štititi najmanje 12 meseci, a možda i dve godine – kaže Petrović.

Stara tehnologija je sigurica

Dr Petrović podseća da ni vakcina protiv velikih boginja nije štitila u sto odsto slučajeva niti zauvek, već je takođe rađena revakcinacija. Vakcina napravljena od mrtvog virusa, kao što je kineska, pouzdanija je i bezbednija, jer ona nikad nikome nije naškodila.

– U epidemijama se pre koristi živa vakcina, koja će se brže napraviti i brže delovati. Međutim, moramo biti svesni da bezbednost novih vakcina, stvorenih modernom tehnologijom proizvodnje, još uvek nije u potpunosti poznata, iako se pretpostavlja da su bezbedne – kaže Petrović.

Mrtav virus ne napada

Dr Petrović navodi da građani ne bi trebalo da se plaše činjenice da vakcinom u svoje telo unose i sam virus protiv kojeg žele da se zaštite.

– Može li mrtav komarac da vas napadne? Može li mrtva životinja da vas ugrozi? Ili čovek koji je mrtav da vam naudi? Tako ni mrtav virus ne može da naškodi nikome. On u vaše telo ulazi putem vakcine i organizam protiv njega stvara antitela i ostale faktore zaštite – objašnjava Petrović.

Postoji razlog što je kineska valkcina najskuplja

Ipak, tehnologija proizvodnje kineske vakcine je takva da nije moguće napraviti veliku količinu, što čini da ona bude i neuporedivo skuplja od vakcina drugih proizvođača, navodi naš stručnjak.

– Ubijeni virus se proizvodi u sto puta ili hiljadu puta većoj količini, kako bi telo, pošto se takav virus ubrizga, počelo da pravi zaštitu. Žive vakcine, koje koriste drugi proizvođači, sadrže živ virus, koji se razmnožava u organizmu, i zato je njihova doza sto ili hiljadu puta manja, pa je i proizvodnja jeftinija – kaže naš stručnjak.

Ne treba odlagati imunizaciju

Čuveni virusolog Ana Gligić navodi da bi građani trebalo u što kraćem vremenskom roku da prime vakcinu, jer ako imunizacija bude usporena, iz epidemije nećemo izaći brzo.

– U suprotnom, imaćemo i dalje pune bolnice. Građani bi trebalo da prime vakcinu koja je trenutno dostupna, jer sve one pružaju zaštitu, samo je pitanje koliko dugo ona traje – navodi dr Gligić.

SZO naložila novi protokol vakcinacije

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) uputila je novi apel laboratrijama koje širom sveta uzimaju briseve za testove na koronavirus. Kako se navodi u saopštenju SZO, oni koji tumače nalaze rezultata testova na koronavirus moraju uzeti u obzir kliničku sliku pacijenta.

– Ako rezultati ne odgovaraju stanju pacijenta, potrebno je uzeti novi uzorak i ponovo ga testirati koristeći drugu tehnologiju. Postoji rizik od lažno pozitivnih testova, zbog čega je najvažnije da medicinari prate stanje pacijenata – navodi se u saopštenju.

(Espreso.co.rs / Objektiv.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.