NOVI SOJ KORONE STIGAO U SRBIJU JOŠ 31. DECEMBRA! Dr Tiodorović jasan: I UZ VAKCINACIJU MORAMO DA POŠTUJEMO MERE
Dr Tiodorović jasan, Foto: Profimedia, Printscreen/ Kurir TV

OTVORENO

NOVI SOJ KORONE STIGAO U SRBIJU JOŠ 31. DECEMBRA! Dr Tiodorović jasan: I UZ VAKCINACIJU MORAMO DA POŠTUJEMO MERE

Kolege iz Britanije iznose podatke na osnovu svojih uzoraka

Objavljeno:

Član Kriznog štaba, epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, pričao je u Jutarnjem programu Prve o novom soju korona virusa, koji je stigao u Srbiju.

"Mi smo sve vreme, mesec i po do dva, upućeni u postojanje novog virusa, ima ga i u Brazilu i Južnoj Africi. Znamo i da se raširio na šezdesetak zemalja, u Evropi je prilično prisutan. U toku smo sa tim kako se prenosi, da je zarazniji, a da postoji i stepen smrtnosti koji j epovećan u odnosu na već prisutni virus. Međutim, kada se sve te studije pogledaju, možemo videti da su to karakteristike aktuelnog virusa koji hara svetom već godinu dana, samo je u pitanju jedna 'tačkasta malformacija' koja daje novu dimenziju, što bi rekli mikrobiolozi", rekao je on.

"Tamo gde ne postoji potpuna primena mera, gde takođe postoji mogućnost većeg zaražavanja, tamo se, normalno, povećava i smrtnost. To smo mi imali u teškoj situaciji u julu, novembru i decembru... Veći broj infekcija i zaražavanja znači, nažalost, veći broj fatalnih ishoda", rekao je on.

Da li bi trebalo da budemo zabrinuti, britanski naučnici kažu da je zarazniji, smrtonosniji?

"Kolege iz Britanije iznose podatke na osnovu svojih uzoraka, tome nema šta da se doda. Sve mere koje smo primenjivali, primenjivaćemo i dalje. Novi slučaj je još 31. decembra uzorkovan, za nas epidemiologe je to važno, prvi trenutak. Naknadna ispitivanja obavljaju virusolozi, molekularni biolozi, genetičari, oni utvrđuju razlike u odnosu na prethodni virus. Situacija je rešena, svi kontakti gospođe su bili pronađeni, izolovani su. Ali mi ne možemo zaustaviti širenje ovakvih situacija u narednom periodu. Nije meni cilj da nekoga plašim, već da svi shvatimo da ćemo imati pred sobom situaciju u kojoj, čak i uz vakcinaciju, moramo da poštujemo mere", rekao je on.

"Otvoreno ću reći - ovo nije trenutak za ublažavanje mera", rekao je on.

(Espreso.co.rs / Mondo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.