20 IZBEGLIČKIH PORODICA ZBRINUTO: Beograd je sve finansirao!
Beograd, Foto: Printscreen

DOBILI KROV NAD GLAVOM

20 IZBEGLIČKIH PORODICA ZBRINUTO: Beograd je sve finansirao!

Još pet izbegličkih porodica koje su ispunjavale propisane uslove i kriterijume, ali nisu mogle biti obuhvaćene zbog nedovoljno raspoloživih sredstava, zbrinute su nakon što su obezbeđena dodatna novčana sredstva.

Objavljeno: 10:26h

Sekretarijatu za socijalnu zaštitu u Beogradu su, u okviru Regionalnog stambenog programa, odobrena sredstva u iznosu od 165.000 evra za kupovinu 15 seoskih kuća sa okućnicom za izbegličke porodice.

Još pet izbegličkih porodica koje su ispunjavale propisane uslove i kriterijume, ali nisu mogle biti obuhvaćene zbog nedovoljno raspoloživih sredstava, zbrinute su nakon što su obezbeđena dodatna novčana sredstva.

Kako je za Tanjug navela gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, Komisija za izbor korisnika pomoći je u skladu sa 165.000 evra, odobrenih iz fonda Regionalnog stambenog programa kojim upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope, odabrala 15 izbegličkih porodica.

U pitanju su, kaže, porodice koje su ispunjavale sve propisane uslove i kriterijume, sa kojima je Sekretarijat za socijalnu zaštitu zaključio u međuvremenu ugovore o dodeli bespovratne pomoći za kupovinu seoske kuće sa okućnicom.

Stanisavljević navodi da je još pet izbegličkih porodica ispunjavalo propisane uslove i kriterijume, ali da one nisu mogle biti obuhvaćene usled nedovoljno raspoloživih sredstava zbog čega se, dodaje, resorni sekretarijat obratio Komesarijatu za izbeglice i migracije, kao vodećoj instituciji u projektu, da obezbedi dodatna novčana sredstva za te porodice.

U skladu sa odlukom v.d. komesara, Komisiji za izbor korisnika dostavljeno je uputstvo da sprovede postupak verifikacije pet korisnika koji su ostali bez stambenog rešenja, navela je Stanisavljević.

Nakon završetka tog postupka, Sekretarijat za socijalnu zaštitu je, kaže, 21. januara ove godine objavio Odluku o rešavanju stambenih potreba izbeglica sa listom korisnika rangiranih prema redu prvenstva na osnovu ispunjenosti uslova i broja osvojenih bodova kroz kupovinu seoskih kuća i dodelu paketa pomoći u vidu građevinskog materijala i/ili kućnih aparata/nameštaja.

Stanisavljević navodi da se pomoć za kupovinu seoske kuće odobrava u maksimalnom iznosu do 9.500 evra, dok se paket pomoći u vidu nabavke građevinskog materijala i/ili kućnih aparata/nameštaja odobrava u maksimalnom iznosu do 1.500 evra, a sve u cilju stvaranja i poboljšanja uslova stanovanja izbeglica.

"Na taj način smo zbrinuli ukupno 20 porodica", zaključila je Stanisavljević.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.