VESNA TOMIĆ OBJAŠNJAVA KAKO PREPOZNATI PREDATORA: Ovo su karakteristike iza kojih se kriju!
Foto: Profimedia

PREPOZNATI PREDATORA

VESNA TOMIĆ OBJAŠNJAVA KAKO PREPOZNATI PREDATORA: Ovo su karakteristike iza kojih se kriju!

Ta osoba zloupotrebljava svoj položaj koji imaju u društvu, učitelja glume, onoga zbog čega je škola i osnovana

Objavljeno:

Slučaj seksualnog zlostavljanja u poznatoj školi glume "Stvar srca" već danima zaokuplja pažnju javnosti u Srbiji

Pored svih pojedinosti nasilja koje je hrabro iznela glumica Milena Radulović, pažnja se usmerava i na pitanje koje su opšte karakteristike seksualnih predatora, što naročito zanima roditelje koji se brinu za svoju decu.

Na ova važna pitanja odgovoila je doktorka Milena Radulović, socijalni psiholog, koja navodi da su seksualni predatori vešti u manipulaciji i isključivanju roditelja iz obrazovanja. Konkretno, u slučaju Mike Aleksića ona je rekla da takve osobe zloupotrebljavaju svoj položaj.

- Ta osoba zloupotrebljava svoj položaj koji imaju u društvu, učitelja glume, onoga zbog čega je škola i osnovana. To je prvo. Drugo, ono što je moje mišljenje je da je ta osoba bila upoznata sa načinima funkcionisanja grupe, jer to su bile grupe učenika i dece. Ona je na izuzetno profesionalan način znala šta radi, jer je koristila one metode koje se koriste u sekti. Mi školu nećemo nazvati sektom, ali metode rada koje su korišćenje su one koje praktično odgovaraju sektaškom učenju - rekla je Vesna Tomić gostujući na televiziji Prva.

Ona ističe da je Aleksić u pristupu svojoj grupi učenika prema svima imao iste aršine i tako tražio najslabiju kariku. Istovremeno, Tomić navodi da je čuveni profesor glume zloupotrebio svoj autoritet pod parlom "lažnog humanizma" i brige za učenike.

- Ono što se zna da takve autoritarne ličnosti rade, to je pre svega ne davanje informacija, onemogućavaju komunikaciju učenika među sobom i sa roditeljima, i treće, ponižavanje koje bi dalo takav drastičan rezultat - rekla je ona i dodadala da i pored toga što je iz ove škole potekao veliki broj poznatih ličnosti, mnogi talenti su bili slomljeni na ovakav brutalan način.

KAKO RODITELJI MOGU DA ZAŠTITE SVOJE DETE?

Vesna Tomić savetuje da jedina stvar koju roditelj može da uradi kako bi zaštitio svoje dete jeste da se nikada ne opuštaju po pitanju njihovog obrazovanja.

- Bez obzira o kojoj se školi radi, državnoj ili privatnoj, roditelji ne treba da odustaju od razgovora, odnosno direktne komunikacije sa svojom decom i pružanja podrške deci da su oni tu za sve probleme koje im se dešavaju u životu. Drugog rešenja nema - rekla je Vesna Tomić i posebno podvukla da je seksualne predatore teško prepoznati.

- Sada vi vidite lice i padne vam na pamet da je on možda predator, a možda i odličan učitelj - zaključila je ona.

Vesna Tomić ističe da je Aleskićevoj školi bilo dosta metoda koje su za osudu počev od molitvi, do ponižavanja dece, vređanja i držanje cele grupe u strahu. To je ujedno, prema njenim rečima, i osnovna karakteristika predatora da sve članove grupe drže u strahu.

Na kraju, ona je još jednom podvukla da je jedini način da se spreče ovakvi slučajevi zlostavljanja uključenost roditelja u život dece kroz razgovor, brigu i pružanje podrške na svakodnevne probleme.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.