ZAVRŠENA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Struka traži JOŠ VREMENA, konačna odluka SLEDEĆE NEDELJE
Nove mere, Foto: Kurir.rs

VAŽNO

ZAVRŠENA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Struka traži JOŠ VREMENA, konačna odluka SLEDEĆE NEDELJE

Medicinski deo Kriznog štaba traži još vremena

Objavljeno: 14:19h

Sednica Kriznog štaba je završena, a najvažnija tema bila je vakcinacija.

Medicinski deo Kriznog štaba traži još vremena, do sredine sledeće nedelje, za odluku o popuštanju mera, kaže za Kurir zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

- Medicinski deo Kriznog štaba rekao da nisu protiv mog predloga o popuštanju mera odnosno produženju radnog vremena do 22 sata, ali traže vreme, odnosno do sredine sledeće nedelje da se izjasne o tome. Očekuju da će tada trendovi biti jasniji i da će moći da se izjasne. Razumem njihove razloge, ali ova kriza nije samo zdravstveno već i ekonomska. Zato mere, moraju da uvaže i zdravstveni i ekonomski aspekt - kaže Vesić.

Dodaje da Grad Beograd, Privredna komora i privrednici očekuju da se produži radno vreme najkasnije do 1. februara.

- Danas sam se dogovorio sa predsednikom Privredne komore Markom Čadežom i ministrom Tomislavom Momirovićem da 29. januara u Privrednoj komori održimo veliki sastanak sa privrednicima na kome ćemo razgovarati o našem zajedničkom predlogu da Vlada popusti mere ukoliko ta odluka ne bude doneta u međuvremenu - naveo je Vesić za Kurir.

Podsećamo, prethodna sednica održana je u utorak kada je doneta odluka da aktuelne mere ostaju na snazi do daljeg.

Epidemiolog Predrag Kon preneo je tada novinarima da je glavna tema sednica Kriznog štaba sada i vakcinacija i da će biti u fokusu budućih sastanaka.

- Sastajaćemo se ubuduće prvenstveno zbog vakcinacije i praćenja eventualnih problema u toj oblasti, kako bismo pomogli ako bude potrebno - istakao je Kon.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je sinoć da je do sada ukupno u Srbiji vakcinisano 84.075 građana i dodao da se vakcinacija nastavlja i danas, kao i narednih dana.

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović je pre dva dana primio vakcinu u Nišu i tom prilikom ukazao da je veoma bitno da se što veći broj građana vakciniše, kako bi stvorili kolektivni imunitet.

- Da on pređe 60 ili 70 odsto, i da na taj način zaustavimo ovu tešku bolest - rekao je Tiodorović.

On je ranije kazao da epidemiološki posmatrano, nije trenutak za popuštanje mera još neko vreme, dok stvarno ne budemo sigurni da je silazna putanja stabilna, a broj obolelih i stanje u zdravstvenim ustanovama dobro.

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.