UVODI SE NOVI PREDMET? Radi se o borbi protiv pedofilije
Foto: Profimedia

STOP NASILJU

UVODI SE NOVI PREDMET? Radi se o borbi protiv pedofilije

Slučaj mlade glumice Milene Radulović i njenih koleginica koje su optužile poznatog reditelja i učitelja glume Miroslava Miku Aleksića za seksualno nasilje otvorio je Pandorinu kutiju

Objavljeno:

Doktor Goran Milovanović pokrenuo je inicijativu za kreiranje platforme kojom bi se stiglo do posebne obuke u osnovnoj školi o seksualnom uznemiravanju

Slučaj mlade glumice Milene Radulović i njenih koleginica koje su optužile poznatog reditelja i učitelja glume Miroslava Miku Aleksića za seksualno nasilje otvorio je Pandorinu kutiju, a javnost svakoga dana saznaje nešto nepoznato o tome šta se dešavalo iza vrata čuvene škole glume, kroz koju je prošlo više od tri hiljade dece.

Iako su generacije dece vaspitavane da ne komuniciraju s nepoznatim osobama i da opasnost vreba od neznanca koji nude bombone ispred škole, slučaj omiljenog dečjeg učitelja glume srušio je mit o tome da su seksualni predatori samo manijaci iz haustora i silovatelji iz parka i podsetio na zaključke mnogih istraživanja koja svedoče da pedofili često biraju zanimanja koja im omogućavaju da budu u kontaktu s decom.

Inicijativa za uvođenje obaveznog seksualnog obrazovanja ima dugu istoriju – Institut društvenih nauka je više puta apelovao da se Srbija nalazi pri vrhu evropske liste po broju maloletničkih trudnoća i abortusa. Istraživanje Udruženja za reproduktivno zdravlje Srbije govori da je svaka treća devojka imala prvi seksualni odnos u 16. godini života, gotovo polovina odlučuje da stupi u intimni odnos u vezi koja traje manje od nedelju dana, a kontracepciju ne koristi svaka treća devojka.

Za razliku od velikog broja evropskih zemalja, seksualna edukacija nikada nije postala obavezan deo obrazovnog procesa u Srbiji, a „lekcije” iz seksualnog obrazovanja deca dobijaju na internetu ili slušaju od vršnjaka. U evropskim zemljama se seksualna edukacija realizuje na različite načine i u različitim uzrastima – u Velikoj Britaniji i Portugaliji deca o tome počinju da uče u četvrtoj godini, a tinejdžeri u Italiji i na Kipru u 14 godini.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.